Tarja Tahkola on yksi Jouluoratorion äänistä

Valoisa ja riemukas J. S. Bachin Jouluoratorio kajahtaa tuomiokirkossa 16.12. sekä loppiaisena 6.1. Yksi kuorossa laulajista on Tarja Tahkola.

Joulukuun konsertissa kuullaan Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia, jotka kertovat Jeesuksen syntymästä, alkaen Joosefin ja Marian lähdöstä Betlehemiin ja päättyen paimenten vierailuun Jeesuksen seimen äärelle.

Tammikuussa kuultavat viimeiset kantaatit liittyvät joulun jälkeisen ajan tapahtumiin, kun tähden opastamana idän tietäjät löysivät tien tallin seimelle.

Musiikin kautta saamme kuulla maailman tärkeimmästä tapahtumasta.

– Musiikin kautta saamme kuulla maailman tärkeimmästä tapahtumasta: maailmaan syntyi Vapahtaja, kertoo Oulun tuomiokirkon kamarikuorossa laulava Tarja Tahkola.

Kuuden kuorovuoden aikana teoksen ensimmäiset kantaatit ovat tulleet hänelle tutuiksi, sillä hän on päässyt laulamaan niitä useassa konsertissa. Tänä vuonna Jouluoratorio toteutetaan lähes samalla kokoonpanolla kuin edellisessä esityksessä kaksi vuotta sitten; kuoroihin on tullut paljon uusia laulajia, ja basso- sekä sopraanosolisti ovat vaihtuneet.

Tuomiokirkon nimikkokuorot alkoivat valmistautua Jouluoratorioon viime keväänä tutkailemalla kuoro-osia, mutta teos jätettiin hautumaan kesäksi. Nyt loppuvuodesta teosta on työstetty määrätietoisesti.

– Aina uudestaan teosta pitää palautella mieleen. Että miten tämä menikään, pohtii alttoa laulava Tahkola. Loppiaisena esitettävä kuudes kantaatti on uusi tuttavuus monelle kuorolaisista, minkä vuoksi sen opiskeleminen teettää enemmän töitä.

– Kun tulee sopiva hetki, menen olohuoneen sohvalle ja luen nuotteja Jouluoratorion soidessa YouTubesta. 18-vuotias tyttönikin osaa siitä jo osia ulkoa, Tahkola naurahtaa. Hän vinkkaa, että myös liikunnan ohessa on hyvä harjoitella musiikkia – napit korville ja lenkille.

Jouluoratorio merkitsee Tahkolalle paitsi joulun odotuksen alkamista, myös turvaa epävarmassa maailmanajassa.

Joulun evankeliumi ja musiikki antavat lohtua.

– Joulun evankeliumi ja musiikki antavat lohtua. Luoja tietää paremmin, miten asiat menevät, eikä minulla tarvitse miettiä niitä.

Tahkolaa sykähdyttää hetki juuri ennen konsertin alkua, kun kirkko on täynnä yleisöä ja orkesteri sekä kuoro ovat valmiina lavalla.

– Haluaisin sanoa yleisölle, että kuunnelkaa, lukekaa, olkaa mukana tässä jouluevankeliumin kertomuksessa!

Viimeistään patarumpujen ensimmäiset, julistukselliset lyönnit saavat perhoset lepattamaan kuulijoiden ja esiintyjin vatsassa. Jauchtzet, frohlocket, auf, preiset die Tage! Ilotkaa, riemuitkaa, nouskaa, ylistäkää näitä päiviä!


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää