Rehtorin mukaan koulujen tehtävä on olla rohkeita kasvattajia – kännykät päiväksi lukkojen taa

Oulun kristillisessä peruskoulussa kokeillaan parhaillaan kännyköiden täyskieltoa yläkouluikäisillä. Koulu haluaa näin tarjota vetoapua kodeille: ”Tässä kohtaa voi kodeissakin olla sopiva hetki miettiä, olisiko puhelimenkäyttöä mahdollista vähentää myös vapaa-ajalla”, sanoo rehtori Eliisa Leskisenoja.

Hiihtoloman jälkeen alkanut kännyköiden täyskielto on saanut Oulun kristillisen koulun yläasteikäiset viettämään enemmän aikaa koulukavereiden kanssa muun muassa seurapelejä pelaillen. Kännykät jätetään koulupäivän alkajaisiksi lukkojen taa puhelinparkkiin, mistä koulupäivän viimeisen tunnin opettaja jakaa ne kotiin lähteville oppilaille.

Oulun kristillinen peruskoulu kokeilee kännyköiden täyskieltoa.

– Alakoulun puolella puhelimet on täytynyt pitää pois näkyviltä aina. Perusteellisen harkinnan jälkeen päätimme kokeilla kännykkäkieltoa myös yläkoulussa, sanoo rehtori Eliisa Leskisenoja.

Perusopetuslakiin on tulossa 1. elokuuta muutos, jolla rajoitetaan puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöä oppituntien aikana.

Kännykät kielletään oppitunneilla; niiden käyttö on sallittua opetustarkoituksissa opettajan luvalla. Lisäksi koulut voivat itse kirjata järjestyssääntöihinsä, sallitaanko puhelimen käyttö oppituntien ulkopuolella. Kännyköitä ei siis välttämättä saa käyttää myöskään ruokatauon tai välituntien aikana.

Puhelinkiellon tavoitteena on turvata entistä parempi rauha keskittymiseen ja oppimiseen.

Vanhemmat pitivät rajoittamista tervetulleena

Kristillisessä peruskoulussa kokeilua pohjustettiin sekä huoltajille että yläkouluikäisille itselleen tehdyillä kyselyillä.

Leskisenojan mukaan valtaosa vanhemmista piti tervetulleena, että kun koulu ryhtyy rajoittamaan älylaitteiden käyttöä koulupäivän aikana. Murrosikäiset itse olivat ennalta arvattavasti sitä mieltä, että puhelimia pitäisi voida käyttää välitunneilla.

– Keräämme tässä kokeilussa havaintoihin ja erilaisiin kyselyihin perustuvaa aineistoa täyskiellon vaikutuksista oppilaiden oppimiseen, keskittymiskykyyn, motivaatioon, sosiaalisiin suhteisiin ja kouluviihtyvyyteen.

Hiihtoloman jälkeen alkaneen, kesäloman alkuun kestävän pilotoinnin perusteella tehdään jatkolinjaukset syksyn käytänteille, rehtori sanoo.

 

 

– On kyllä kiinnostavaa nähdä, avautuvatko yläkoululaisten itsensä silmät näkemään, että ilman puhelintakin pärjää ihan hyvin ja että monilla puhelimella olo vie todella ison osan päivästä, Eliisa Leskisenoja sanoo.

– Nuoren ruutuaika voi olla jopa kymmenen tuntia päivässä. On hyvä miettiä, mitä  muuta voisi tehdä kuin katsoa lyhytvideoita TikTokista: liikkua, lukea, ylläpitää sosiaalisia suhteita…

Kokeilulla on jo ollut positiivisia vaikutuksia

Jo ensimmäisten viikkojen aikana kännykkäkiellolla on saatu lupaavia tuloksia:

– Ilahduttavasti yläkoululaiset ovat keksineet välitunneille puuhaa. On ollut mahtava huomata, että seurapelit ja soittimet on kaivettu esille ja aika kuluu puhelinten sijaan kavereitten kanssa

Eliisa Leskisenoja jatkaa, että joillekin nuorille puhelin voi toimia välituntien turvapaikkana, jos tällä ei esimerkiksi ole koulussa läheistä ystävää.

– Tällaisissa tapauksissa meiltä aikuisilta vaaditaan hyvin herkkätuntoista lähestymistä, jotta välitunnit ilman puhelinta eivät muodostu nuorelle ahdistaviksi tai kuormittaviksi. Nuoret voivat tarvita konkreettista apua sosiaalisiin taitoihin ja siihen, miten kaverisuhteita voi lähteä rakentamaan. Jos tällaista tarvetta nyt kokeilun aikana tulee näkyviin, siihen pystytään tarttumaan ja nuorelle pystytään tarjoamaan apua.

 

Aamut pitäisi rauhoittaa. Jos lapsi ottaa päivän aluksi 1–2 tunnin dopamiiniöverit TikTokissa lyhytvideoita katsellen, hänen on tosi vaikea innostua koulutyöstä.

 

Leskisenoja toteaa, että lapset ja nuoret viettävät koulussa vain osan päivästä.

– Aivan käänteentekeviä tuloksia kännykkäkieltokokeilusta ei siksi voi odottaa. Eri asia sitten on, jos myös kodit ryhtyvät rajoittamaan kännykänkäyttöä.

– Vanhemmat voivat ja heidän kuuluukin laittaa rajat, kun kyseessä on alle 18-vuotias lapsi. Arvelen kuitenkin, että harva yläkouluikäisen vanhempi rohkenee asettaa älylaitteiden käytölle tiukkoja rajoja ja myös valvoa niitä.

– Me kouluna halusimme kännykkäkieltokokeilulla tarjota kodeille vetoapua. Tässä kohtaa voi kotonakin olla sopiva hetki miettiä, olisiko puhelimenkäyttöä mahdollista vähentää myös vapaa-ajalla.

Leskisenoja toivoo, että koulujen ja kotien linjaukset älylaitteiden käytöstä olisivat nykyistä yhteneväisemmät.

– Monessa kodissa lapsi saa käyttää älylaitetta nukahtamiseen saakka ja olla taas aamulla ennen kouluun lähtöä laite kädessä.

– Aamut pitäisi rauhoittaa. Jos lapsi ottaa päivän aluksi 1–2 tunnin dopamiiniöverit TikTokissa lyhytvideoita katsellen, hänen on tosi vaikea innostua koulutyöstä.

Leskisenoja mainitsee lukemastaan artikkelista, jossa aivotutkija ihmetteli, kuinka vanhemmat kyllä ohjaavat lapsiaan käyttämään pyöräilykypärää ja nukkumaan riittävästi, mutta puhelimenkäytössä suojeleminen loppuu.

– Meiltä aikuisilta voi loppua tietämys tai voimavarat, kun lapsia pitäisi varjella esimerkiksi sosiaalisen median haittavaikutuksilta. Aikuisten tehtävä on turvata lasten ja nuorten kasvurauha ja hyvinvointi. Tämä on yhteinen asia kodeille ja kouluille.

Eliisa Leskisenoja korostaa, että kristillisen koulun kännykkäkieltokokeilussa tulokulmana on uteliaisuus ja tiedonjano:

– Emme halua kurjistaa oppilaiden elämää vaan testata, saammeko arjella ilman puhelinta jotakin hyvää aikaiseksi.

– Koulujen tehtävä on olla rohkeita kasvattajia. Kun teemme konkreettisia tekoja oppilaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, oppilaiden vanhemmatkin voimaantuvat omassa kasvatustehtävässään. Parhaimmillaan tämä on kasvatuskumppanuutta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää