Kiinnostaako vapaaehtoistyö hävikkiruoan parissa? Nyt sitä on tarjolla Hiukkavaarassa

Oulun Hiukkavaaraan perustettu hävikkiruoan logistiikkakeskus aloitti toimintansa maanantaina. Keskukseen kaivataan vapaaehtoisia ruoan kuljettamiseen ja lajitteluun.

Oulun Hiukkavaaraan avattu hävikkiruoan logistiikkakeskus hakee vapaaehtoistyöntekijöitä. Vapaaehtoistehtäviin voi ilmoittautua kuka tahansa, joka on kiinnostunut hävikkiruokakeskuksessa työskentelystä.

Kasarmialueen entisen muonavaraston tiloissa toimivaan logistiikkakeskukseen noudetaan kaupoista ja tukuista ruokaa, jonka viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys on käsillä. Elintarvikkeet lajitellaan keskuksessa ja kuljetetaan sen jälkeen ruoka-avun antajille kuten Suomen Punaiselle Ristille, asukasyhdistyksille ja seurakunnille.

Vapaaehtoistyöntekijöiden tehtävä on tarkistaa jakoon lähtevän ruoan laatu.

– He poistavat joukosta käyttökelvottoman ruoan ja lajittelevat jakoon lähtevät elintarvikkeet tuoteryhmittäin, kertoo projektikoordinaattori Minna Mettovaara Oulun Diakonissalaitoksen säätiöstä.

Vapaaehtoisille on tarjolla työtä myös kylmäauton kuljettajien työparina.

– Tarvitsemme kantoapua kun ruokaa haetaan kaupoista ja kun sitä kuljetetaan ruoka-aputoimijoille.

Paikkoja kymmenille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille

Vapaaaehtoistyöntekijöiden rekrytoinnista vastaavan Mettovaaran mukaan keskukseen on tavoitteena saada noin 80 vapaaehtoistyöntekijää puolentoista vuoden sisällä.

Kiinnostuneet haastatellaan ja perehdytetään tehtäviinsä. Vapaaehtoistyöhön ei ole pätevyysvaatimuksia, mutta mukanaolijalta edellytetään mahdollisuutta kulkea Hiukkavaaraan omin neuvoin.

–Jos tehtävässä tarvitaan jossakin vaiheessa erilaisia osaamisen todistavia kortteja tai passeja, tarjoamme koulutuksen niitä varten.

Vapaaehtoistehtävään käytettävä aika on sovittavissa keskuksen henkilökunnan kanssa. Mukana voi olla esimerkiksi joitakin tunteja viikossa tai vaikka vain kerran.

Minna Mettovaara avaamassa kylmiötä.

Ruoka lajitellaan armeijan entisen muonavaraston tiloissa.

Toiminta laajenee kun kokemus karttuu

Hävikkiruoan logistiikkakeskuksen toiminta käynnistyy pienin askelin. Aluksi yhteistyötä tehdään vain muutaman kumppanin kanssa kanta-Oulun alueella.

– Kun saamme kokemusta, voimme ottaa toimintaan mukaan enemmän sekä ruokaa lahjoittavia kauppoja että ruoka-apua antavia tahoja.

– Kokeilusta saatavilla opeilla luomme toimintamallin, jonka voi toivottavasti juurruttaa pysyväksi, sanoo Mettovaara.

Keskus tukee urasuunnittelua

Vapaaehtoistyön lisäksi hävikkiruoan logistiikkakeskus tarjoaa palkkatöitä, palkkatukitöitä sekä mahdollisuuksia työkokeiluun.

– Tarkoituksena on luoda nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille polkuja opintoihin ja työelämään eli tukea urasuunnittelussa ja työllistymisessä. Tavoitteemme on auttaa noin 500 urapolkuaan hakevaa ihmistä.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet voivat ilmoittautua Oulun Diakonissalaitoksen säätiön verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä Minna Mettovaaraan.

Usean tahon yhteistyön tulos

Kylmäkuljetusauton ensimmäistä starttausta Hiukkavaaran logistiikkakeskuksesta on edeltänyt vuosien valmistelu ja usean tahon yhteistyö. Vuonna 2019 käynnistyneessä Prikka-esiselvityshankkeessa kartoitettiin paikat, joissa hävikkiruokaa Oulussa syntyy. Lisäksi selvitettiin, ketkä antavat ruoka-apua paikkakunnalla ja millaista ruoka-apua avun vastaanottajat toivoisivat.

Hävikkiruoan logistiikkakeskusta päästiin perustamaan tämän vuoden huhtikuussa alkaneen Prikka kiertoon -hankkeen avulla. Hanke kestää toukokuun 2023 loppuun saakka. Sen aikana saatujen kokemusten perusteella logistiikkakeskuksen toimintaa hiotaan niin, että se voidaan vakiinnuttaa paikkakunnalle.

Prikka kiertoon -hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Sen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja muita toteuttajia Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun kaupunki.

Anna palautetta jutusta

Hävikkiruoka halutaan ohjata keskitettyyn ruoka-apuun


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää