Kirkkokunnilta jälleen yhteinen rauhanvetoomus

Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko, Katolinen kirkko Suomessa sekä vapaita suuntia edustava kirkko esittävät joka vuosi joulun alla yhteisen vetoomuksen maailmanrauhan puolesta. Rauhanvetoomus laadittiin nyt kolmattakymmenettä kertaa.

Kirkkokuntien rauhanvetoomuksen laativat kirkkokuntien johtajat vuorollaan. Tämänvuotisen kirjoittaja on katolinen piispa Raimo Goyarrol. Hänen lisäkseen vetoomuksen allekirjoittivat arkkipiispa Tapio Luoma, arkkipiispa Leo sekä Vapaakirkkojen puheenjohtaja Hannu Vuorinen.

– Kuinka kaukana joulun salaisuuden täyttymys onkaan nykyisessä maailmanajassamme, totesi Goyarrol ekumeenisessa joulurauhanjulistuksessa Turun tuomiokirkossa viime viikolla.

– Läheltä ja kaukaa kuulemme uutisia siitä, kuinka ihmisryhmä nousee ihmisryhmää vastaan ja kuinka yhteinen ihmisyytemme hämärtyy ennakkoluulojen, vihan ja väkivallan pimeyteen.

– Maailmallamme ei ole tulevaisuutta, jos se ei ole todellisesti yhteinen maailmamme. Vain yhdessä voimme kohdata niin paikalliset kuin maailmanlaajuiset haasteet. Vastakkainasettelulla emme saavuta mitään kestävää. Tulevaisuus rakentuu yhteisen ihmisyytemme ja kaikkien ihmisten yhtäläisen arvokkuuden tunnustamiselle, Goyarrol muistutti.

Piispan mukaan joulun sanoma antaa rohkeutta unelmoida yhteisestä maailmasta ja yhteisestä tulevaisuudesta.

– Tänäkin jouluna saamme kokoontua seimen äärelle ihmettelemään Jumalan ääretöntä rakkautta. Se ei sulje ulkopuolelleen ketään vaan on kaikille avoin.

– Tästä ihmettelystä nousee Jumalan avulla usko tulevaisuuteen, uskosta toivo ja toivosta rakkaus. Olkoon se rukouksemme tänä joulunaikana.

Jumalan ääretön rakkaus ei sulje ulkopuolelleen ketään vaan on kaikille avoin.

Ekumeeninen joulu -tilaisuuteen tuo humanitaarisen viestin henkilö tai organisaatio, joka on osallistunut maailmanrauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen. Tänä vuonna viestin toi Luterilaisen maailmanliiton maailmanpalveluosaston johtaja Maria Immonen.

Puheessaan hän muistutti, kuinka Joulun lapsi aikanaan joutui pakolaiseksi, etsimään äitinsä ja isänsä kanssa turvaa vieraasta valtiosta köyhinä ja vainottuina, pelokkaina ja arkoina.

– Maailman pakolaiset ja heidän auttamisensa ovat olleet luterilaisten kirkkojen toiminnassa aivan keskiössä.

– Tarinoita paoista ja hiekkaisista teistä on paljon. Hiekkaa avustustyöntekijöiden ja pakolaisten jalanpohjiin on tarttunut aina uusissa kriiseissä. Kirkko on auttanut siellä, missä avun tarve on ollut suurin – tänään Ukrainassa, Palestiinassa, Ugandassa, Somaliassa, Haitissa, Syyriassa ja Nepalissa.

– Yhteinen maailmamme ei ole vielä saanut miekkoja taotuksi auroiksi, Immonen totesi.

 

  • Ekumeeninen joulu -tilaisuus Turun tuomiokirkosta esitetään televisiossa jouluaattona 24.12. ennen joulurauhan julistusta. Sen jälkeen tallenne tulee katsottavaksi Yle Areenaan.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää