Nuoret liittyivät kirkkoon aktiivisesti Oulussa – Henkilökohtaisten keskustelujen määrä lisääntynyt etenkin nuorisotyössä

Kirkon eri elämäntilanteisiin tarjoamalle tuelle on suuri tarve, tuomiorovasti Satu Saarinen kertoo.

Evankelisluterilaiseen kirkkoon kuului viime vuoden lopussa 66,3 prosenttia oululaisista. Asukasmäärällisesti tämä tarkoittaa 143 545 henkilöä.

Kirkon jäsenten määrä väheni Oulussa hieman edellisvuodesta, jolloin jäseniä oli 67,2 prosenttia väestöstä.

Kirkkoon liittyi viime vuoden aikana 929 oululaista. Määrä on kuluvan vuosikymmenen suurin.

Suurin kirkkoon liittyneiden ikäryhmä oli 30–39-vuotiaat, joita oli 22 prosenttia liittyneistä. Sama ikäryhmä liittyi kirkkoon aktiivisimmin myös edellisvuonna, jolloin liittyjiä oli 863.

Kirkkoon liittyneiden oululaisten sukupuolijakauma oli kohtalaisen tasainen. Oulun seurakuntiin liittyi viime vuoden aikana 286 miestä ja 378 naista.

Aktiivisinta liittyminen oli Karjasillan ja Tuiran seurakunnissa.

 

 

Kirkosta erosi viime vuonna 2337 oululaista. Aktiivisin eroaika oli joulukuussa, jolloin kirkosta erosi liki 31 prosenttia kaikista vuoden aikana eronneista.

Edelliseen vuoteen verrattuna eronneiden määrä laski noin 300 henkilöllä.

Suurin eronneiden ikäryhmä oli 20–29-vuotiaat, joita oli 34 prosenttia eronneista. He olivat suurin kirkosta lähtijöiden ikäryhmä myös edellisvuonna.

Seurakuntien vuotuiseen jäsenmäärän kokonaismuutokseen vaikuttavat lisäksi kuolleiden ja alle 1-vuotiaina kastettujen lasten määrät. Nämä luvut eivät ole mukana tässä artikkelissa.

Palvelut ovat kaikille avoimia

Oulun tuomiorovasti ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen näkee kirkon merkityksen olevan yhä vahva, vaikka jäsenmäärä vähenee.

– Kirkon eri elämäntilanteisiin tarjoamalle tuelle on suuri tarve. Diakonian lounaille, aamupaloille ja muille yhteisöruokailuille on entistä enemmän kysyntää, samoin taloudelliselle tuelle, Saarinen kertoo Oulun seurakuntayhtymän tiedotteessa.

Palveluiden saaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

– Myös henkilökohtaisia keskusteluja käydään aikaisempaa enemmän. Niiden osuus on lisääntynyt todella vahvasti esimerkiksi nuorisotyössä.

Kirkko tarjoaa diakoniatyön ja henkilökohtaisten keskustelujen lisäksi esimerkiksi perheneuvontaa ja Walk in -terapiaa. Palveluiden saaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä.

Kirkkoon liityttiin aiempaa enemmän

Valtakunnallisesti tarkasteltuna viime vuoden lopussa kirkkoon kuuluvien osuus Suomessa oli 62,2 prosenttia väestöstä eli 3,5 miljoonaa suomalaista. Edellisvuonna jäsenyysprosentti oli 63,5.

Kirkon jäseneksi liittyneiden määrä kasvoi edellisvuodesta. Vuonna 2024 kirkkoon liittyi 23 000 henkilöä eli pari tuhatta enemmän kuin edellisenä vuotena.

Suurin liittyneiden ikäryhmä oli 30–39-vuotiaat. Heitä oli 30 prosenttia kaikista kirkkoon viime vuonna liittyneistä. Rippikoulun yhteydessä kirkkoon liittyi 1900 nuorta.

Oulussa rippikoulun käyminen on yhä suosittua. Viime vuonna rippikoulun suoritti 2323 oululaista, joka on kuluvan vuosikymmenen ennätys.

Kirkosta eronneiden määrä laski

Kirkosta eronneiden määrä laski vuodesta 2023. Kirkosta erosi viime vuonna 51 300 henkilöä, edellisvuonna vastaava luku oli 55 000.

Suurin kirkosta eronneiden ikäryhmä oli edellisen vuoden tapaan 20–29-vuotiaat, heitä oli 29 prosenttia eronneista.

Vuotta aiemmin samasta ikäluokasta kirkosta erosi 32 prosenttia.

”Erityistä huomiota kiinnittää myös rippikouluikäisten lisääntyvä kiinnostus kristinuskoa kohtaan.”

Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikön tutkija Veli-Matti Salminen kertoo, että millenniaalien ja Z-sukupolven liikehdintä kirkkoon ja sieltä pois on pitkäaikainen ilmiö.

Millenniaaleilla tarkoitetaan 1980–1990-luvuilla syntyneitä. Z-sukupolven edustajat ovat syntyneet vuosien 1997–2012 välillä.

– Erityistä huomiota kiinnittää myös rippikouluikäisten lisääntyvä kiinnostus kristinuskoa kohtaan, mikä näkyy juuri rippikoulun yhteydessä kirkkoon liittyneiden määrän kasvuna, Salminen pohtii.

Juttua korjattu 25.2.25 klo 9.15: Suurimman kirkosta eronneiden ikäryhmän muodostivat edellisen vuoden tapaan 20–29-vuotiaat. Heistä kirkosta erosi viime vuonna 29 prosenttia -kappaleen kirjoitusasu muutettu muotoon: Suurin kirkosta eronneiden ikäryhmä oli edellisen vuoden tapaan 20–29-vuotiaat, heitä oli 29 prosenttia eronneista. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää