Kirkon vaalien ehdokasgalleria avattiin

Valtakunnallisesti ehdokasmäärä on laskussa, mutta Oulun hiippakunnassa erityisesti maallikkoehdokkaiden määrä nousi reilusti.

Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaalien ehdokasgalleria on avattu osoitteessa evl.fi/ehdokasgalleria.

Palvelussa voi tutustua kaikkien eri hiippakuntien ehdokkaiden perustietoihin sekä ehdokasesittelyihin.

Kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuustojen vaalit toimitetaan 13. helmikuuta.

Kirkolliskokousvaaleissa on 712 ehdokasta, joista maallikkoja on 505 ja pappeja 207. Ehdokkaiden keski-ikä on 53 vuotta. Nuorin ehdokas on 19-vuotias ja vanhin 81-vuotias. Nuoria, 18–29-vuotiaita ehdokkaita on 6 prosenttia ehdokkaista.

Oulun hiippakunnassa ehdokasmäärät nousivat neljän vuoden takaisista.

Valtakunnallisesti ehdokkaiden määrä sen sijaan on vähentynyt hieman edellisistä kirkolliskokousvaaleista, samoin valitsijayhdistysten, toteaa tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuksesta ja koulutuksesta.

– Kiinnostavaa on varsinkin pappien vaalissa aiempaa selkeämpi jakautuminen kahtia liberaaleihin ja konservatiivisiin valitsijayhdistyksiin useimmissa hiippakunnissa. Arvioni perusteella liberaaleiksi luettavilla listoilla on noin 40 prosenttia ja konservatiivisilla listoilla noin 60 prosenttia kaikista ehdokkaista.

Kirkolliskokoukseen valitaan hiippakunnista 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Oulun hiippakunnasta valitaan neljä pappia ja yhdeksän maallikkoedustajaa.

Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Uuden kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston toimikausi on neljä vuotta, 1.5.2024–30.4.2028.

  • Ehdokkaat pääsevät esittäytymään myös Rauhan Tervehdyksen Vaalipostia-palstan teksteissä. Palstaa julkaistaan numeroissa 3/2024–5/2024. Ehdokkaat voivat lähettää maksimissaan 1500 merkin mittaisia (välilyönnit mukaan laskien) tekstejä osoitteeseen toimitus@rauhantervehdys.fi otsikolla Vaalipostia. 

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää