Kuukausien odotus päättyi kahvitukseen, eläkeläiskerhon osallistujat näkivät vihdoin toisensa

Eläkeläiskerhon ensimmäisessä tapaamisessa koronakevään jälkeen oli ripaus jännitystä. ”Tunnelma oli kuin lapsella ensimmäisenä koulupäivänä. Vähän jännitti tulla”, totesi Kalle Klemetti Karjasillalla.

|

Seurakuntien kokoava toiminta, kuten eläkeläiskerhot,  loppuivat kuin seinään maaliskuussa koronaviruksen johdosta. Keväällä voitiin vain arvailla, milloin yhteen uskallettaisiin jälleen tulla.

Karjasillan seurakunnan eläkeläisten reilun viiden kuukauden mittainen odotus päättyi tänään, kun syksyn ensimmäinen kerho käynnistyi.

Istumapaikoista turvaväleillä kertoivat seurakuntasalin pöytiin valmiiksi katetut kahvikupit.

Alkuhartauden jälkeen, ja kun kahvi oli irrottanut kielenkannat, oli hyvä aika kertoa, miten kevät ja kesä oli seniorikansalaisilla sujunut.  Harmittiko heitä se, että yli 70-vuotiaita suositeltiin keväällä pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa?

– Ei yhtään, oli yksi kommentti.

– Aivan oikein silloin tehtiin.

Kerhon aloitus tuntui monesta erityiseltä hetkeltä.

– Niinhän tuo olo oli kuin aikanaan ensimmäisenä koulupäivänä loman jälkeen –  vähän jännitti tulla tänne, totesi Kalle Klemetti.

Osallistujien joukosta todettiin, että tätä päivää oli odotettu kovasti.  Yksinäisyydestä kerholaiset eivät puhuneet, mutta päivät ilman tuttuja harrastuksia olivat keväällä olleet välillä tylsiä.

Kun diakoniatyöntekijä Marjukka Hamari kertasi kerhon alkupuolella korona-ajan käytäntöjä diakoniatyön ryhmissä Karjasillalla, väki ei kommentoinnut tutuilta kuulostavia ohjeita. Ne kyllä tiedettiin entuudestaan, mutta liikaa niistä ei heidän mielestään puhuta koskaan.

Virustaudin vakavuudesta johtuen kerholaisilta kysyttiin aiempaa tarkemmat yhteystiedot, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa jäljittäminen onnistuisi.

Seurakunnat käynnistävät kokoavaa toimintaa syksyllä valtioneuvoston ohjeita tarkasti seuraamalla. Erityisesti  ikääntyneiden parissa on hyvin tiedossa tämä ristiriita: Liikkuminen kodin ja tuttujen ympyröiden ulkopuolella voi lisätä altistumista koronavirukselle, mutta toisaalta monella voi olla suuri tarve mielenvirkistykseen ja vertaistukeen.

Seurakuntien kerhotoimintojen käynnistymisestä kerrotaan lisää 10.9. ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä.

 

Kalle Klemetti tutki muiden mukana epidemiaan liittyviä suositeltavia toimintaohjeita diakoniatyön ryhmissä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää