Lapsuudenperhekin hylkäsi Jehovan todistajista eroon pyrkineen

”Jos eläisimme toisenlaisessa yhteiskunnassa, voisimme tappaa sinut”, todettiin Jehovan todistajista eroon pyrkineelle Jukalle.

Hengellistä väkivaltaa esiintyy monissa yhteisöissä, eikä se aina edellytä perhesuhteita. Väkivallalle altistaa yhteisöjen sisäinen hierarkia.

Keski-iän ylittänyt Jukka eli suuren osan elämästään Jehovan todistajana, johon hän kasvoi lapsuudenperheessään. Toinen hänen vanhemmistaan suhtautui uskontoon hyvin fundamentalistisesti.

– Joka päivä, kun me lapset tulimme koulusta kotiin ja istuimme ruokapöydän ääreen, hän totesi: taas ollaan päivän lähempänä maailmanloppua. Hän vain odotti sitä päivää. Lasten kasvu tai koulutus eivät merkanneet mitään, ne olivat hänen silmissään turhia, Jukka muistelee.

Iän myötä Jukka itse koki yhä suurempaa vierautta uskonoppeja kohtaan. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen hän alkoi tosissaan kyseenalaistaa sääntöjä ja toimintamalleja, joita Jehovan todistajilla on.

– Mutta jos jotain kyseenalaistaa, kysytään heti, että etkö sinä luota Jumalan ohjaukseen? Jumala ja hänen miellyttämisensä ovat lyömäaseena. Se on pelolla hallitsemista.

Kun Jukka lakkasi toimimasta aktiivisena osana Jehovan todistajia, vanhat tuttavat alkoivat kaikota. Lopullisesti siteet katkesivat, kun Jukka kertoi julkisesti päätöksestään erota Jehovan todistajista.

– Se repesi kasvoille. Tuli sellainenkin yhteydenotto, että ”jos eläisimme toisenlaisessa yhteiskunnassa, sinut kivitettäisiin – meillä olisi oikeus tappaa sinut”.

Jukan mukaan virallisesti Jehovan todistajat jättäneiden tai muuten yhteisön silmissä väärin toimineiden yksilöiden ”karttamista” ei tapahdu, mutta todellisuus on virallista totuutta karumpaa.

– Minut on luokiteltu saatanasta seuraavaksi, en vain tiedä kumpaan suuntaan. Niin mätä ihminen, kuin olla vain voi. Kukaan Jehovan todistajaksi julistautuva ei saa olla kanssani tekemisissä. Siinä meni perhekin. Vaikka en ollut tehnyt mitään muuta kuin sanonut, etten usko tähän.

Enää Jehovan todistajien taholta tapahtunut hylkääminen ei paina Jukan mieltä. Hän on löytänyt elämäänsä asioita, jotka kantavat häntä eteenpäin.

– Jos on ihmisiä, jotka kipuilevat ja miettivät, voiko tehdä tällaisia ratkaisuja, niin haluan sanoa, että elämä voi haavojen umpeuduttua olla elämisen arvoista. Mutta jos sinne jää ja elää omien arvojensa vastaisesti, se on niin kuluttavaa, että elämänilo katoaa.

Jukan nimi on muutettu.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää