Lasinen himmeli matkasi presidentti Sauli Niinistölle Oulusta 

Kari Kisko on taitava himmeleiden tekijä. Joulukuun alussa Kiskon ja kumppaneiden tekemä jouluinen lasikoriste lahjoitettiin presidentinlinnaan Helsingissä. Nyt mies suunnittelee jo uusia lahjahimmeleitä yllättäviin paikkoihin, kuten hän salaperäisesti kertoo.

|

– Himmelin valmistaminen presidentti Niinistölle oli salainen, upea projekti, kertoo oululainen himmelimestari Kari Kisko.

Lahjahimmelin tekoon oli haastettu mukaan nuoria kahdelta paikkakunnalta. Oulussa himmeliä rakensivat Teuvo Pakkalan koulun 6b-musiikkiluokkalaiset opettajansa Jaakko Lounilan kanssa. Naantalissa tekemiseen osallistui Rymättylän koulun 3-luokkalaiset opettajansa Anna-Maria Laakson kanssa.

Vaikka himmelin tšekkiläisestä lasista koostuvia osia rakennettiin eri puolilla Suomea, kokoaminen tapahtui Oulussa. Kiskon apuna oli seurakuntalaisia, jotka olivat mukana myös Oulun tuomiokirkkoon vuosi sitten adventtina lahjoitetun himmelin tekemisessä.

Kisko kertoo, ettei himmelin matka Helsinkiin presidentin kansliaan ollut aivan yksinkertainen:

– Kun yönjunan konduktööri näki tekemäni lahjalaatikon koon, hän epäili heti, että se ei mahdu tavalliseen hyttiin, ei edes ovesta sisään. Inva-hytin ollessa vapaana taitoimme matkan minä ja himmeli hyttitovereina Oulusta Helsinkiin.

Himmelin varovainen kantaminen laatikossa oli kova urakka hemmeliryhmälle Helsingissä. Kuva Kari Kisko.

Himmeli toimitettiin legendaarisesta Mariankadun puoleisesta ovesta presidentinlinnan kansliaan, josta se jatkoi samana päivänä matkaa Mäntyniemeen tuomaan presidentin perheelle joulumieltä.

Lahjahimmelissä on 5145 lasista, kullanväristä osaa, ja lisäksi Suomen lipun väriset oktaedrit kulmissa. Se painaa noin kahdeksan kiloa. Laatikon kanteen oli liimattu korjaussarja, ja lupaus siitä, että Kari Kisko on valmis saapumaan paikalle korjaustöihin, mikäli himmeli vaurioituu.

– Olen iloinen siitä, miten innostuneesti nuoret lähtivät himmeliä tekemään ja osasivat myös kunnioittaa salaista projektia vaikenemalla siitä, kuka himmelin saa. Kun he itse kuulivat ensimmäisen kerran kenelle koriste on menossa, olivat he haltioissaan: ei voi olla totta! Kisko kertoo reaktioista.

Työ kouluilla alkoi syksyllä.

Kisko paljastaa, että lahjoitushimmeleitä saattaa hyvinkin olla vielä tulossa lisää, jopa kaksi kappaletta. Mutta kuka tai ketkä ne saavat, sitä konkaritekijä ei kerro. Yllätyksistä mies pitää, mutta tietää, ettei kauniitakaan lahjoja voi antaa noin vain. Asiasta pitää sopia tarkasti etukäteen ja näin tehtiin myös presidentin kanslian kanssa.

– Minulla on ympärilläni nyt niin taitavia himmelin tekijöitä Oulussa, että heidän seurassaan uskaltaa ryhtyä isoihinkin juttuihin.

Aiemmin Kiskon johdolla on valmistunut muun muassa himmeli Oulun tuomiokirkkoon ja lahjaksi piispa Jukka Keskitalolle.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää