300 000 euron lisätuki Oulun seurakuntien diakoniatyölle
Oulun seurakuntayhtymässä budjetoitiin tälle vuodelle 300 000 euroa lisää tukea rovastikunnalliselle diakoniatyölle. Tämä mahdollistaa euromääräisesti isompien tukien myöntämisen.

Seurakuntien diakonian kautta voi saada myös vaateavustusta. Satu Pesonen esittelee Oulun tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyölle annettuja vaatelahjoituksia.
Seurakuntien diakoniatyössä on huomattu taloudellisen tuen tarpeen kasvaminen. Yleinen hintatason nousu ja tukien pieneneminen ovat näkyneet asiakasmäärien nousuna. Apua tarvitsevat niin perheet, pariskunnat kuin yksinasuvat.
– Asiakkaina on yhä enemmän työssä käyviä ja omakotitalossa asuvia, joiden palkka tai eläkkeet eivät riitä kattamaan kuluja, toteaa diakoniatyötä kehittävän OuluToivo2030-hankkeen projektikoordinaattori Minna Lappalainen.
Asiakkaina on yhä enemmän työssä käyviä.
Ahdinkoon voivat viedä myös sairastuminen, työttömyys tai esimerkiksi hometalossa asuminen, jolloin käytännössä kaikki tavarat pitää uusia.
Oulun seurakuntayhtymä on antanut 300 000 euron lisätuen rovastikunnalliselle diakoniatyölle. Summa on tarkoitus käyttää vuoden loppuun mennessä. Se tarkoittaa, että jaossa on euromääräisesti tavallista isompia tukia.
– Apua, joka kantaa pitkälle, on ollut vaikea saada. Jaksamisen haasteet ovat näkyneet myös tukihakemuksissa. Nyt voimme antaa tukea, jolla on merkitystä, Lappalainen iloitsee.
Perhe voi saada tukea jopa tuhansien eurojen arvosta
Kun yleensä diakonian taloudellisen tuen kautta maksetaan yksittäisiä laskuja tai autetaan esimerkiksi ruoka- tai vaatelahjakorttien muodossa, nyt yksittäinen henkilö tai perhe voi saada tukea tuhansien eurojen arvosta.
Rahaa asiakkaille ei kuitenkaan anneta, vaan diakoniatyöntekijä Satu Pesonen toimii yhteyshenkilönä tukea saavien asiakkaiden ja palveluja ja tuotteita tarjoavien tahojen välillä.
Rovastikunnallista tukea voidaan poikkeuksellisesti myöntää myös esimerkiksi päihdekuntoutukseen ja terapiaan.
Tukisummat ovat sen verran isoja, että niillä on voitu korjata jonkin perheen tilanne pysyvästi.
– Ihmiset ovat olleet hirveän kiitollisia. Tukisummat ovat sen verran isoja, että niillä on voitu korjata jonkin perheen tilanne pysyvästi, kertoo Kiimingin seurakunnan diakoniatyöntekijä Erja Haho.
Tukea voi hakea myös kotivakuutukseen, terveydenhuollon laskuihin sekä lasten harrastuksiin. Jälkimmäiseen pitää kuitenkin hakea tukea ensin Tukikummit-järjestön kautta.
Sakkoihin, vuokriin, vuokravakuuksiin tai autokuluihin tukea ei myönnetä.
Rovastikunnallista tukea saatuaan sitä ei voi hakea seuraavaan viiteen vuoteen.
Yhteydenotto diakoniatyöntekijään on ensimmäinen askel
Tukea voi hakea kaikkien Oulun seurakuntien diakoniatyöntekijöiden kautta. Päätöksiä tehdään kuukausittain erillisessä työryhmässä, johon Minna Lappalainen ja Erja Haho kuuluvat.
Elokuussa hankkeen työntekijänä aloittava Satu Pesonen tapaa jokaisen asiakkaan, valmistelee hakemukset työryhmälle ja hoitaa yhteydenpitoa asiakkaisiin.
– Katsomme ihmisen kanssa hänen kokonaistilannettaan ja autamme myös löytämään muita avuntarjoajia.
Kirkon diakoniatyö auttaa kriisitilanteissa, mutta jatkuva tuki on yhteiskunnan tehtävä.
– Autamme niitä, jotka putoavat yhteiskunnan turvaverkkojen läpi.
Autamme niitä, jotka putoavat yhteiskunnan turvaverkkojen läpi.
Satu Pesonen muistuttaa, että diakoniatyöntekijät ovat vaitiolovelvollisia. Asiakkaiden henkilöllisyyksiä ei paljasteta edes seurakunnan muille työntekijöille.
Rovastikunnallista tukea on jaettu vuodesta 2017 alkaen. Avustamiseen on käytetty vuosien varrella Yhteisvastuukeräyksestä kertyneitä varoja, Kirkon diakoniarahaston tukea sekä OuluIlo-keräyksen tuottoja.
Koronavuosina aloitettu, jatkuvasti käynnissä oleva OuluIlo-keräys on ollut tervetullut lisä diakoniatyöhön. Sillä on tuettu nimenomaan perheitä.
Keräyksen tuotto on kuitenkin lahjoittajien varassa, joten tulos voi vaihdella paljonkin. Diakoniatyöntekijät kiittelevät ennakkoon budjetoitu tukea, sillä se auttaa avustusten jaon suunnittelussa.
Avuntarvitsija, toimi näin
Jos olet oululainen ja taloudellisen tuen tarpeessa, ota yhteyttä Satu Pesoseen (4.8. alkaen), arkisin kello 9–11 numeroon 040 5367 139 tai sähköpostitse satu.h.pesonen@evl.fi.
Voit ottaa yhteyttä myös oman seurakuntasi diakoniatyöntekijöihin. Ajan taloudellisen tuen hakemiseksi voi varata puhelimitse maanantaisin kello 9–11. Alla Oulun seitsemän seurakunnan puhelinnumerot:
- Tuomiokirkkoseurakunta p. 044 3161 419
- Haukiputaan seurakunta p. 044 7310 232
- Karjasillan seurakunta p. 044 3161 579
- Kiimingin seurakunta p. 040 7008 151
- Oulujoen seurakunta p. 040 7033 690
- Oulunsalon seurakunta p. 044 7453 848, p. 044 7453 853
- Tuiran seurakunta p. 044 3161 412
Jaa sivu eteenpäin
Lue artikkeliin liittyviä aiheita
Mitä mieltä olit artikkelista?
Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.