Pääsiäinen on enemmän kuin suklaamunia

Pääsiäisen alla seurakunnissa järjestetään paljon kaikenikäisille sopivia tapahtumia. Kävimme seuraamassa pääsiäisnäytelmää Kastellin kirkossa.

Lenni Rantakari tutki lavasteita yhdessä isänsä Juhon kanssa ennen pääsiäisnäytelmän alkua.

Heti kun vaatteet on jätetty naulakkoon, Kastellin kirkon aulassa jokainen saa valita itselleen mieluisen värisen sifonkihuivin.

Pastori Maija Hyvönen kertoo, että huiveja päästään heiluttamaan näytelmässä yhteislaulun aikana.

Satu Virrankari ja viisivuotias Aada Heiskanen valitsivat itselleen pinkin sifonkihuivin. Pääsiäisnäytelmän katsojat pääsivät heiluttelemaan huiveja yhteislaulun aikana.

Ensi kesänä 5 vuotta täyttävä Aada Heiskanen valitsee pinkin huivin. Mummi Satu Virrankari nappaa mukaan vielä Lasten virsikirjan, ja sitten lähdetään varaamaan eturivin paikkoja. Kello 18 alkavan näytelmän alkuun on vielä reilu vartti aikaa.

Hyvönen kertoo, että näytelmä ei käy läpi Jeesuksen viimeisten päivien tapahtumia. Väläyksiä siitä toki nähdään, mutta yhtä suuressa roolissa ovat nykyaikaan sijoittuvat kohtaukset. Niissä seurataan kahden siskoksen, näiden äidin ja mummon pääsiäistouhuja.

Hanna Vapaavuori ja Heidi Leskelä esittivät pääsiäisnäytelmän siskoksia. Tässä he ovat palmusunnuntain virpomisreissulla.

Virrankari oli suunnitellut visiitin pojantyttären kanssa jo ennakkoon. 4,5-vuotiaan Lennin isä Juho Rantakari sen sijaan kertoo, että he lähtivät katsomaan näytelmää koko perheellä hetken mielijohteesta.

– Kotiin tultuamme huomasimme tapahtuman somemainoksen ja päätimme tulla katsomaan. Tähän on helppo tulla, koska asumme ihan lähellä.

Pääsiäisnäytelmässä piipahdettiin myös kiirastorstain tapahtumissa ja nähtiin kuinka Jeesus asetti ehtoollisen.

Näytelmä alkaa palmusunnuntaista. Jeesusta esittävä Maija Hyvönen taluttaa pyörillä kulkevaa aasia perässään joukko opetuslapsia. Sifonkihuivit heiluvat.

Pian siirrytäänkin jo nykyaikaan ja nähdään siskokset, jotka käyvät virpomassa mummonsa luona. Palkaksi saadut suklaamunat tekisi mieli syödä heti kaikki.

Puolituntisen näytelmän kohtauksissa käydään läpi pääsiäispäiviä ja jaetaan ripotellen tietoa. Siskokset kyselevät esimerkiksi siitä, miksi pääsiäistä vietetään.

Enkeli ilmoittaa Jeesuksen haudalle saapuneille naisille, että hauta on tyhjä, ja Jeesus elää.

Selväksi käy myös se, miksi pitkänäperjantaina voi olla vähän surullinen olo ja mitä näytelmässä isossa roolissa olevat suklaamunat, samoin kuin vihreä ruoho, kukat ja tiput symboloivat.

Yleisö seuraa tapahtumia keskittyneesti. Loppulaulun jälkeen päästään silittämään aasiakin.

Näytelmän jälkeen kirkon eteisessä on jaossa pieniä suklaamunia. Sen jälkeenkin onkin hyvä lähteä pukemaan vaatetta päälle kotimatkaa varten.

Naulakoilla mummi ja Aada kertovat tykänneensä näytelmästä.

– Mukavaa, että lapsille tulee pääsiäiseen muutakin sisältöä kuin ne suklaamunat., Virrankari toteaa.

Katso palmusunnuntain, hiljaisen viikon ja pääsiäispyhien tapahtumat eri seurakunnissa osoitteesta
rauhantervehdys.fi/tapahtumat

Mari Jääskeläinen jakoi suklaamunia näytelmän jälkeen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää