Päivän työ: Erityisavustaja on yleismies

Piispan erityisavustajan työ on vaihtelevaa. Keskeisten vastuutehtävien lisäksi eteen voi tulla yllättäviäkin tilanteita: ”Kerran sain tehtäväksi etsiä jostakin vauvan videotervehdyksen kuvauksia varten”, Mustakallio kirjoittaa Rauhan Tervehdyksen Päivän työ -sarjan jutussa.

Piispan erityisavustajan työ on vaihtelevaa ja monipuolista hommaa. Erityisavustajan keskeisiä vastuita ovat piispan tapaamisten sopiminen, kalenterin rakentelu, piispan tapahtumien ja jumalanpalvelusten suunnittelu, viestintäsisällöt perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, teologisen sekä muun tiedon hankinta ja tuottaminen, sisällölliset valmistelut sekä yhteyksien hoitaminen. 

Lisäksi tulee kasa muita, vaihtelevia tehtäviä kuten vaikkapa piispan autokuskina toimiminen. Kerran sain tehtäväksi etsiä jostakin vauvan erään videotervehdyksen kuvauksia varten. 

Joulukuisena viikonloppuna olin Jukka-piispan matkassa Rovaniemellä. Lauantaina 2. joulukuuta ajamme kauniin talvisessa säässä arktiseen pääkaupunkiin viettämään piispan adventtivastaanottoa, jota olimme valmistelleet jo viikkojen ajan. Piispa kutsui tilaisuuteen erityisesti Lapin yhteistyökumppaneita sekä Lapin kuntien ja seurakuntien edustajia. 

Viimeinen tarkistus: onhan kaikki kunnossa?

Heitän kyytiläiset hotellille ja lähden tarkistamaan Rovaniemen seurakunnan juhlatilaa. Onhan bändi saapunut, onko pitopalvelulla homma hanskassa, onko pöytiin löytynyt koristeet ja kynttilät? Ja ennen kaikkea: onko aikataulu kunnossa ja kaikkien tiedossa? 

Käyn vaihtamassa vielä vaatteet hotellilla, joka on jouluturistien kansoittama. Tiukalle meinaa aikataulu mennä, kun huoneen saamista joutuukin nyt sesonkina odottamaan. 

Piispan vastaanotolla ohjaan vieraita pöytiin, valokuvaan, säädän äänentoistoa ja mikrofonien telineitä sekä ohjaan myöhästyneitä huomaamattomasti peremmälle saliin. Ilta menee hujauksessa ja pian koittaa aika lähteä valmistautumaan seuraavan päivän tilaisuuteen. 

Ennen messua pitää  koota piispansauva

Sunnuntaiaamuna nopean aamupalan jälkeen ajamme Rovaniemen kirkolle. Sakastissa vastassamme on jo monilukuinen joukko pian alkavan perhemessun toimijoita. Piispa saarnaa tässä messussa. Olemme pohtineet yhdessä kohderyhmän huomioimista. 

Sakastiin saapuessamme minun täytyy tyypillisesti koota piispan sauva, löytää sauvatelineelle sopiva paikka sekä tarkistaa yksityiskohtia liturgin, kanttorin ja suntion kanssa. Rovaniemen seurakunnan työntekijät ovat kuitenkin heti hyvin tilanteen tasalla, ja saatan keskittyä ottamaan valokuvia valmisteluista ja messusta. 

 

Messua odotellessa katson vielä sähköposteja läpi ja mietin, mitkä voivat odottaa alkuviikkoon.

 

Olen jo aikaisemmin huolehtinut Jukka-piispan kanssa perhemessun mainostamisesta somessa sekä ladannut saarnan piispan nettisivuille tulemaan julki heti messun jälkeen. 

Olihan messun jälkeiseen puurotilaisuuteen sovittu piispan seurueelle nyt istumapaikat, kysyn vielä kirkkoherra Ilari Kinnuselta. Väkeä nimittäin näyttää valuvan jo tasaisena virtana kirkkoon.

Messua odotellessa katson vielä sähköposteja läpi ja mietin, mitkä voivat odottaa alkuviikkoon. Sähköpostissa on muun muassa uusi toimittajan yhteydenotto, tuleviin piispan tilaisuuksiin liittyvien yksityiskohtien selvennystä, mediaseurantaraportteja, tiedotteita, tapaamisehdotuksia sekä muita ehdotuksia piispalle. 

Paluumatkalla käydään läpi  tulevan viikon töitä

Puurolounaan jälkeen olemme starttaamassa pian takaisin kohti Oulua, mutta seuraava matka on suunniteltu jo seuraavalle aamulle. Käymme paluumatkalla läpi tulevan viikon tapahtumia ja valmistelutehtäviä.

Piispan erityisavustajan työ on siis liikkuvaa, mutta kuitenkin valtaosa päivistä kuluu valmistelujen parissa oman työpöydän ääressä. 

Tykkään työni vaihtelevuudesta, mutta pidän siitäkin, että toimistopäivinä on mahdollista keskittyä valmisteluihin myös rauhassa, vaikka tehtävien virta ei varsinaisesti koskaan lopukaan.

Kirjoittaja on Oulun hiippakunnan piispan teologinen erityisavustaja

 

  • Mitä mieltä olit jutusta? Jos haluat antaa palautetta toimitukseen, täytä alla oleva lomake.

 

 

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää