Johannes-passion evankelistana kuullaan Péter Marosvária

Oulun tuomiokirkon urkuri Péter Marosvári esiintyy myös laulutaiteilijana, mikä ei ole kovin yleistä. Häntä voi kuulla palmusunnuntaina tuomiokirkossa esitettävässä Johannes-passiossa.

|

Kun Johannes-passio kajahtaa ilmoille tulevana sunnuntaina Oulun tuomiokirkossa, pääsiäisen tapahtumissa yleisöä kuljettaa eteenpäin evankelista, passion kertojaääni. Evankelistan roolin laulaa urkuri Péter Marosvári.

Evankelistan rooli on sävelletty nimenomaan tenoriäänelle, ja siihen on syynsä.

– Tenorin ääniala on sellainen, että siinä saa parhaiten sanoista selvää.

Marosvári laulaa teoksessa resitatiiveja. Ne ovat puheen ja laulun välimuoto, jota käytetään oopperassa ja uskonnollisessa musiikissa. Resitatiivi jäljittelee puheen luonnollista kulkua.

Haastetta mies­äänistä korkeimmille eli tenoreille tuo se, että nykyisin urkujen ääniala on puoli ääntä korkeampi kuin säveltäjä Johann Sebastian Bachin aikana. Korkeat äänet menevät siis korkeammalle kuin liki 300 vuotta sitten.

Soiton ja laulun ammattilainen ihailee Bachia

Passiossa seurataan tapahtumia Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen. Teksti on kirjoitettu Bachin kotikielellä eli saksaksi.

– Olen esittänyt teosta myös äidinkielelläni unkariksi, mutta se oli paljon vaikeampaa, Marosvári naurahtaa.

Se, että urkuri myös esiintyy laulajana, ei ole kovin yleistä.

Kaksitoista vuotta Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa työskennellyt Marosvári opiskeli aikoinaan Budapestissä sekä urku- että laulutaiteilijaksi. Hän kertoo laulaneensa niin passioita, oratorioita kuin oopperaakin 80-luvulta saakka.

– Unkarissa asuessani urkukonserttini olivat yleensä ulkomailla. Kun sitten kerran soitin urkukonsertin paikallisessa luterilaisessa seurakunnassa, kaikki ihmettelivät sitä, että osasin soittaa urkujakin, hän muistelee.

Sittemmin Marosvári on tehnyt muusikonuraa ulkomailla. Vaikka maat ovat vaihtuneet, tietyt asiat ovat ennallaan.

 

Bach on suosikkisäveltäjäni – vaikken pidäkään kaikista hänen teoksistaan.

 

– Bach on suosikkisäveltäjäni – vaikken pidäkään kaikista hänen teoksistaan.

Urkutaiteilija toteaa, että Bachin kerrotaan säveltäneen kantaatin melkein joka viikko. Sillä tahdilla kaikki eivät voineet olla mestariteoksia.

– Tiedossa on noin 250 Bachin säveltämää kantaattia, joten voi vain laskeskella, kuinka paljon niitä onkaan mennyt hukkaan, hän huokaisee.

Kiinnostus urkuihin syttyi jazzista

Péter Marosvári itse ei sävellä, ja kertoo, ettei hänellä koskaan ole ollut haaveita säveltämiseen tai kuoron johtamiseen. Tulkitseminen on hänen alaansa. Improvisoimisesta hän ei kuitenkaan innostu.

– Pidän suurena virheenä sitä, että improvisaatiota opetetaan. Kaikki soittajat eivät edes osaa improvisoida. Joka osaa, hän saa improvisoida, mutta opettaa sitä ei kannattaisi.

Péter Marosvárin oma repertuaari on laaja ja kirkkomusiikin lisäksi hän on soittanut monenlaista musiikkia. Kiinnostus urkuihin lähti liikkeelle jazzista.

 

Innostuin urkujen soitosta nähtyäni Unkarin televisiossa amerikkalaisen jazzurkurin.

 

– Innostuin urkujen soitosta nähtyäni Unkarin televisiossa amerikkalaisen jazzurkurin Rhoda Scottin soittavan, hän kertoo ja iloitsee, että esikuva soittaa yhä 85-vuotiaana.

Myös Marosvári on levyttänyt jazzia. Vuonna 2017 julkaistulla Tanssivat urut -levyllä kuullaan jazzin lisäksi erilaisia tanssityylejä, kuten rumbaa ja valssia varioivia urkukappaleita.

Kotitalossa Unkarissa soivat omat pilliurut

Urkujen soiton ja laulun harjoittelu tarvitsee rauhallisen ja ilmavan tilan.

– Minulla on Unkarissa talo, jonne olen rakennuttanut omat pilliurut. Niitä ei ole kyllä tullut käytettyä paljoa, sillä olen ollut jo vuosia töissä ulkomailla.

Äitinsä vanhempien rakennuttamassa talossa huonekorkeus on yli kolme metriä, ja siellä hyvä harjoitella urkujen soiton lisäksi myös laulua.

 

Kun jään eläkkeelle, muutan takaisin kotitalooni Unkariin.

 

– Sitten kun jään eläkkeelle, muutan takaisin kotitalooni Unkariin. Kaipaan sinne kovasti.

Pehmustetta kirkonpenkeille

Johannes-passiota Péter Marosvári kuvailee hyvin kuuluisaksi, isoksi ja vaihtelevaksi teokseksi. Se kannattaa tulla kuuntelemaan, mutta yhden vinkin hän antaa pilke silmäkulmassa kaksituntiseen esitykseen.

– Tuomiokirkon penkit ovat aika kovat, joten kannattaa ottaa mukaan pehmustetta.

  • Kaksi tuntia kestävä Johannes-passio kuullaan Oulun tuomiokirkossa palmusunnuntaina 2.4. kello 16 alkaen. Konserttiin on vapaa pääsy ja se on seurattavissa myös osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi. Vapaaehtoinen käsiohjelma  maksaa 20 euroa.

=> Kerro täällä, mitä mieltä olit jutusta


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää