Piispa Keskitalo: Siniristilippu liehuu kiitollisuuden, rauhan ja yhteenkuuluvaisuuden symbolina

Tänään itsenäisyyspäivänä tiedostamme, että meillä on paljon aihetta kiittää, saarnasi Oulun piispa Jukka Keskitalo itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

Piispa Jukka Keskitalo nosti saarnassaan esiin kiitoksen ja kiitollisuuden, jotka usein arjessa unohdamme.

Keskitalo muistutti, että tarvitsemme myös armoa. 

– Tänään itsenäisyyspäivänä – siniristilippujen liehuessa Saamenmaalta Hankoniemelle asti – tiedostamme, että meillä on paljon aihetta kiittää. Saamme olla kiitollisia vahvasta demokraattisesta oikeusvaltiostamme. Saamme olla kiitollisia siitä, että kouluun pääseminen ei ole Suomessa kiinni vanhempien varallisuudesta. Saamme olla kiitollisia myös siitä, että korruptiota on vain vähän.

– Voisiko kiitollisuus kaikesta meillä olevasta hyvästä kirkastua vielä enemmän, kun katsomme niitä maailmalla riehuvien sotien ja rajoillemme vyöryvien kriisien taustaa vasten? piispa Keskitalo kysyi. 

Hän sanoi saarnassaan myös, että kaiken keskellä tarvitsemme kuitenkin armoa: 

– Luulen, että moni meistä on saanut itsensä kiinni aivan joistakin muista asenteista kuin toinen toistemme palvelemisesta ja toistemme kunnioittamisesta. Kun tämän tajuamme ja itsellemme tunnustamme, ymmärrämme myös tarvitsevamme jotakin meiltä puuttuvaa. Tarvitsemme armoa. 

– Meille kaikille Jeesus tuntuu tänään sanovan: Älkää olko niin kiinnostuneita siitä, kuka teistä on suurin ja tärkein. Vaan ”joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja”. 

Keskitalo viittasi myös apostoli Paavalin Uuden testamentin tekstiin: ”Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toisianne.” 

Keskitalo totesi, että aina emme hyvistäkään pyrkimyksistä huolimatta yllä näihin ihanteellisiin tavoitteisiin. Samalla piispa lohdutti: ”Onneksi armoa on tarjolla. Eikä ainoastaan pieninä annoksina ja kitsastellen, vaan runsain mitoin. Eikä Jumalan armo ole tarjolla vain juhlapäivinä. Totisinta totta on se mitä lauletaan tutussa aamuvirressä: ”Joka aamu on armo uus”. 

 

Meillä on hyvä isänmaa, jonka tulevaisuuden hyväksi saamme jokainen työskennellä omalla paikallamme.

 

Saarnansa lopussa piispa Keskitalo kuvasi Suomen lipun tärkeää merkitystä kahden esimerkin avulla. Toisessa Suomen lippu viesti helpotusta ja kiitollisuutta säilyneestä itsenäisyydestä kolmen valtakunnan rajalla kevättalvella 1945.

Toisessa näkymässä liput liehuvat Suomen koripallomaajoukkueen katsomossa, jossa ne viestivät siitä, että tässä maassa erilaisista taustoista ponnistavat ihmiset voivat työskennellä yhteisten päämäärien hyväksi.  

– Meillä on hyvä isänmaa, josta saamme olla kiitollisia. Meillä on hyvä isänmaa, jonka tulevaisuuden hyväksi saamme jokainen työskennellä omalla paikallamme. Meillä on hyvä isänmaa, jonka puolesta tänäänkin virren sanoin rukoilimme: ”Siunaa ja varjele meitä, korkein kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä vyöttäen voimalla meitä heikkoja edessäs”.  

Saarnateksti kokonaisuudessaan on luettavissa piispa Keskitalon kotisivuilta itsenäisyyspäivänä kello 13 jälkeen.

  • Ekumeeninen juhlajumalanpalvelus on katsottavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa. 

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää