Pohjoisen piispojen sovinnontyö etenee anteeksipyyntöön Turun tuomiokirkossa

Kirkko esittää anteeksipyynnön saamen kansalle – taustalla vahvasti muun muassa piispa emeritus Samuel Salmen arvokas työ saamelaisen alkuperäiskansan hyväksi.

”Hyvät kollegat ja kirkolliskokousedustajat! Surullista, että Oulun hiippakunnan anteeksipyynnöt ja vapautuksen sanat eivät koske koko kirkkoa.” Näin Oulun hiippakunnan piispa emeritus Samuel Salmi viestitti Facebook-sivuillaan eilen 6.5.

Salmen tiistainen kommentti liittyy käynnissä olevan kirkolliskokouksen torstai-illan jumalanpalvelukseen Turun tuomiokirkossa, jossa Suomen evankelis-luterilainen kirkko esittää virallisen anteeksipyynnön saamelaisille.

Vuosia aiemmin, keväällä 2012, Samuel Salmi pyysi Saamelaiset kirkossa -seminaarissa saamelaisilta anteeksi historian tapahtumia, joissa kirkko oli mukana alistamassa ja nöyryyttämässä saamen kansaa.

Tuolloin Salmi nosti esille muun muassa saamelaisiin kohdistuneet rotuopilliset tutkimukset.

Saamelaispappi Mari Valjakka kommentoi Salmen eilistä Facebook-viestiä toteamalla, ettei torstain tilaisuus Turussa ole irrallinen vuodesta 2012, vaan se liittyy osaltaan jo silloin alkaneeseen tärkeään sovinnontyöhön jatkaen sitä.

Valjakka kiittää kommentissaan Salmea siitä hyvästä työstä, jota piispa emeritus on tehnyt saamen kansan hyväksi.

Rauhan Tervehdyksen haastattelussa tammikuussa 2022 Valjakka sanoi, että Samuel Salmen anteeksipyynnön pohjalle on ollut hyvä rakentaa keskustelua kirkkojen ja saamelaisten välille.

Samassa artikkelissa Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kertoi arvostavansa suuresti Salmen anteeksipyyntöä. Keskitalo perusteli tuolloin kokonaiskirkollisen elimen, kirkolliskokouksen, anteeksipyyntöä muun muassa sillä, että Ruotsin kirkko on pyytänyt anteeksi saamelaisten kaltoinkohtelua. Pyynnön taustalla oli kirkolliskokouksen käsittely.

Keskitalo kertoi myös, että Kanadan katolisen kirkon piispainkokous on pyytänyt anteeksi alkuperäiskansoihin kuuluneiden lasten pahoinpitelyjä ja hyväksikäyttöjä sikäläisissä kirkon sisäoppilaitoksissa. ”Esimerkit osoittavat, että maailmalla  anteeksipyynnöt on esittänyt kokonaiskirkollinen elin: kirkolliskokous tai piispainkokous. Se viestittää koko kirkon sitoutumisesta”, Oulun nykyinen piispa kommentoi Rauhan Tervehdykselle tammikuussa 2022.

Huomenna torstaina Turussa esitettävä anteeksipyyntö on osa saamelaisten ja kirkon välistä totuus- ja sovintoprosessia sekä Saamelaiset kirkossa -hanketta, jonka tavoitteena on ollut purkaa mahdollisia jännitteitä saamelaisten ja kirkon välillä.

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kirkko pyytää anteeksi saamen kansalta sitä syntiä, jolla kirkko on loukannut saamelaisia, heidän kansallista identiteettiään, oikeuksiaan ja sitä, mikä saamen kansalle on pyhää.

Kuluvan vuoden maaliskuussa Marianpäivänä julkaistiin Enontekiön Hetassa Saamelaiset kirkossa -hankkeen hedelmänä syntynyt antologia ”Tiet, polut, risteykset”. Kirjoittajat, jotka ovat pääosin saamelaisia, pohtivat teksteissään eri näkökulmista kirkon ja saamelaisuuden suhdetta.

Saamelaiset kirkossa -jumalanpalvelusta Turun tuomiokirkossa voi seurata 8.5. kello 19 alkaen Virtuaalikirkossa.

 

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää