Suoraa puhetta syyttelemättä

Täytettyään 50 vuotta toimittaja Minna Akimolla heräsi mielenkiinto selvittää, millä tavoin viisi-kuusikymppisten ääni kuuluu yhteiskunnassamme. Pian hän ryhtyi itse tekemään podcasteja keski-ikäisyydestä.

Oulun Naisunionin jakaman Sara-kunniakirjan 2024 saanut Minna Akimo on monille Kaleva-lehden lukijoille tuttu toimittaja kirkkopolitiikkaa käsittelevistä jutuista. Akimo on rohkeasti tarttunut kirkon kuumiksi perunoiksi mainittuihin aiheisiin, kuten avioliittokysymykseen ja Inkerin kirkossa tapahtuneisiin pappisvihkimyksiin.

Naisunionin jakaman tunnustuksen taustalla Akimo uskoo kuitenkin olevan ennen muuta hänen toimittamansa Asiapuhetta keski-iästä -podcastit ja -keskusteluillat.

Täytettyään 50 vuotta Akimolla heräsi mielenkiinto selvittää, millä tavoin viisi-kuusikymppisten ääni kuuluu yhteiskunnassamme. Kun havaintona oli, että keski-ikään liitetään usein vain puhe vaihdevuosista, painonhallinnasta tai isoäitiydestä, päätti hän pureutua aiheeseen syvemmältä.

Podcasteissa on pohdittu muun muassa, voisiko viisikymppisyys olla jopa elämän parasta aikaa, vaikka esimerkiksi työmarkkinoilla + 50-vuotias kohtaa ikäsyrjintää.

– Tämä on minusta kamala ilmiö. Kaikenlainen syrjintä pitää nostaa päivänvaloon, Akimo sanoo.

Akimo haluaa puhua asioista suoraan ja totuudenmukaisesti, mutta kuten Naisunionin jakamassa Sara-kunniakirjassa todetaan, hän taitaa myös lempeän tavan nostaa esille vaiettuja ja vähäteltyjä aiheita.

Akimon lisäksi kunniakirjan sai kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho.

Seuraava Asiapuhetta keski-iästä keskustelutilaisuus Oulun D-asemalla Tuirassa on 24. huhtikuuta. Silloin pohdinnassa on vastuunottaminen iäkkäistä läheisistä.

Akimon rinnalla keskustelua vetää Harriet Urponen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää