Tekemistä ja seuraa oululaisille ikääntyneille

Löydetään yhdessä! -hanke auttaa yli 65-vuotiaita oululaisia löytämään järjestöjen, seurakuntien ja kaupungin toimintaan.

Maaliskuussa alkanut Löydetään yhdessä! -hanke auttaa ikääntyneitä oululaisia löytämään elämäänsä mielekästä tekemistä ja sitä kautta sosiaalisia suhteita.

Aluksi keskitytään tuiralaisiin yli 65-vuotiaisiin. Ensi vuonna hanke levittäytyy koko Oulun alueelle.

– Selvästi ikäihmiset kaipaavat yhteisöjä ja sosiaalisia kontakteja sekä ihmistä, jonka kanssa lähteä tutustumaan vaikka järjestöjen toimintaan, sanovat hankkeen projektipäällikkö Matleena Keränen ja projektikoordinaattori Minna Lassila.

He ovat huomanneet, kuinka ikääntyneillä on selvästi tarvetta jutella ihmisen kanssa ja saada tietoa kasvokkain.

Osalle ikääntyneistä hankkeen työntekijät toimivat myös rohkaisijoina ja rinnalla kulkijoina:

– Ikäihmiset kertovat usein, kuinka haluaisivat olla osallisena ja osallistua, mutta eivät saa lähdetyksi liikkeelle yksin. Osa tarvitsee vahvasti kaveria ja heidän kanssaan me voimme lähteä yhdessä ensikäynnille esimerkiksi jonkin järjestön toimintaan.

Moni kokee kotikäynnin voimaannuttavaksi

Tuiralaiset ovat löytäneet hankkeen piiriin montaa eri reittiä.

Oulun löytävän vanhustyön verkoston toimijat ovat vinkanneet ikääntyneitä kysymään apua hankkeelta. Yhteydenottoa on voinut ehdottaa myös sosiaali- tai terveysalan ammattilainen tai ikääntyneen läheinen.

– Kun ikääntyneelle antaa aikaa ja mahdollisuuden kohtaamiseen, hän voimaantuu saadessaan kertoa omasta elämäntilanteestaan ja miettiessään, millaista tukea juuri hän elämäntilanteeseensa tarvitsee. Poistuessamme kotikäynniltä moni kiittelee: mahtavaa kun kävitte.

Jokainen voi tehdä löytävää vanhustyötä

Löytävän vanhustyön verkosto virisi Oulussa 2018, kun Caritas-Säätiö, Vuolle Settlementti ry ja Oulun Seudun Mäntykoti ry alkoivat luoda yhteistyöverkostoa ikäihmisten palvelujen parantamiseksi.

Verkostossa on tällä hetkellä mukana parikymmentä toimijaa, yhtenä Oulun seurakunnat.

Lassila muistuttaa, että löytävää vanhustyötä voi tehdä ihan jokainen meistä omassa naapurustossaan pysähtymällä vaihtamaan muutaman sanan ja kysäisemään kuulumisia.

– Kaikkien apua tarvitaan, jotta löydämme heidät, jotka pitääkin löytää.

Löydetään yhdessä! -hanke

  • Kolmivuotisen hankkeen päätoteuttaja on Caritas-Säätiö, osatoteuttajina Vuolle Setlementti ry sekä Oulun Diakonissalaitos. Hankkeen rahoittaa sosiaali-​ ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA
  • Mukaan pääsee soittamalla: projektipäällikkö Matleena Keränen 044 7340302 tai matleena.keranen@caritas-saatio.fi
  • Hankkeen työntekijä päivystää kerran kuussa Tuiran hyvinvointikeskuksessa kello 9–11, seuraavan kerran 7. syyskuuta.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää