Löytävä vanhustyö tarjoaa tukea ikäihmisille: "On tärkeää puuttua asioihin ajoissa"

Vanhustyö etsii uusia kumppaneita – metsästysseuratkin voisivat sellaisia olla, sanoo ikääntymisen asiantuntija Riitta Vesala.

Yli kolme vuosikymmentä työtä ikäihmisten parissa opettaa paljon elämästä.

Tällainen toteamus tulee mieleen, kun keskustelee terveydenhoitajaksi 90-luvun alkupuolella valmistuneen oululaisen Riitta Vesalan kanssa.

Suomalaisen Naisliiton Minna-palkinnon viime vuonna saanut Vesala on tehnyt uransa alkupuolella hoivatyötä, mutta hänen kädenjälkensä näkyy myös uraauurtavassa työssä, jossa etsittiin ja autettiin lähisuhdeväkivaltaa kokeneita ikäihmisiä.

Vaikka tutkijat ovat perehtyneet mitä erilaisimpiin ilmiöihin yhteiskunnassa, vielä muutama vuosi sitten Vesala pahoitteli lehtihaastattelussa, ettei ikäihmisten kokemuksia väkivallasta ole käsitelty ja tutkittu kunnolla.

Työ kaltoinkohdeltujen vanhusten hyväksi opetti Vesalalle yhden tärkeän taidon: vaikeistakin asioista on uskallettava puhua. Vain rohkea puheeksi ottaminen voi tuoda esille ikäihmisen kokeman väkivallan.

Mustavalkoinen ajattelu on karissut pois

Vesalan työtehtävät ovat jo vaihtuneet, mutta hän puhuu edelleen ikääntyneiden oikeudesta turvaan.

– Keskuudessamme elää tällä hetkellä esimerkiksi paljon vanhuksia, joilla on varakkuutta. Tähän piilee riski tulla taloudellisesti hyväksikäytetyksi ja joutua kiristyksen uhriksi. Kiristämisen takana voi olla tuttu läheinen.

 

Syyllistyykö yhteiskunta kaltoinkohteluun silloin, kun se ei tarjoa vanhukselle tämän tarvitsemaa hoitoa?

Erilaisia elämänkohtaloita kuunnellessaan Riitta Vesala on oppinut välttämään näkemyksissään liiallista mustavalkoisuutta.

– Väkivalta loukkaa ja vahingoittaa, mutta väkivallantekijä saattaa olla pikemminkin voimiensa äärirajoilla oleva omainen kuin paha ihminen.

Vesala on pohtinut joskus sitäkin, voisiko myös yhteiskunnan sanoa syyllistyvän kaltoinkohteluun silloin, kun se ei tarjoa vanhukselle tämän tarvitsemaa hoitoa.

Yhdessä auttaminen tuo toivon

Vanhusten asiat nousevat usein julkisuuteen silloin, kun käsillä on toivottomuutta synnyttävä ongelma, kuten hyvän hoidon ja hoitajien riittämättömyys.

Vesalan asenteessa toiveikkuus on säilynyt työvuosien aikana. Nykyisin hän on Oulun Diakonissalaitoksen palveluksessa Löydetään yhdessä -hankkeessa.

Positiivisuus alkaa siitä, että etsivän vanhustyön sijasta tekijät haluavat puhua löytävästä vanhustyöstä.

 

Löytävä vanhustyö haluaa löytää ne yli 65-vuotiaat kotona asuvat, jotka kokevat yksinäisyyttä tai ovat muutoin epätoivottavassa elämäntilanteessa.

Vesalan toivo säilyy, koska löytävää vanhustyötä tekee Oulussa yhdessä kolmisenkymmentä kolmannen sektorin järjestöä.

Niiden palvelumahdollisuuksista hän pääsee kertomaan vanhuksille ja heidän läheisilleen.

Löytävän vanhustyön verkostoon kuuluvat muun muassa Oulu Ensi- ja turvakoti, Mielenvireys ry, Oulun seudun omaishoitajat ja MIELI kriisikeskus Oulu.

Myös moni potilasyhdistys ja Oulun seurakuntien diakoniatyö ovat osa verkostoa.

Löytävä vanhustyö haluaa löytää ne yli 65-vuotiaat kotona asuvat, jotka kokevat yksinäisyyttä tai ovat muutoin epätoivottavassa elämäntilanteessa.

Syynä arkea kuormittaviin huoliin voi olla esimerkiksi palvelujen ulkopuolelle jääminen tai tunne mielekkyyden katoamisesta elämässä.

– Jos tosiasia on sekin, että moni ikääntynyt joutuu pettymään, kun ei saa tarvitsemaansa palvelua, on todettava toinenkin todellisuus: monenlaista tukea on tarjolla ja ikäihmiset hyötyvät niistä, Vesala toteaa.

– Tärkeää olisi aina se, että asioihin puututaan ajoissa eikä vasta sitten, kun alun perin pieni murhe on kasvanut isoksi ongelmaksi.

Taloyhtiöiden tulisi olla ikäystävällisiä

Suomessa erityisesti kaikkein vanhimpien kansalaisten osuus kasvaa nopeasti. Ikääntyneille sopivia asuntoja ja asuinympäristöjä tarvitaan siksi yhä enemmän.

 

Taloyhtiöiden yhteisöllisyyden kehittäminen tuo turvaa ikäihmisille.

Vesala muistuttaa, että taloyhtiöt ovat asukkaiden tärkeitä yhteisöjä, joissa vanhukset voidaan huomioida esimerkiksi huolehtimalla rakennuksen esteettömyydestä.

– Löytävässä vanhustyössä olemme kiertäneet muutamia oululaisia taloyhtiöitä. Kokemukset vierailuista ovat olleet hyviä.

Taloyhtiöiden yhteisöllisyyden kehittäminen tuo turvaa ikäihmisille.

Riitta Vesalan toiveena on saada verkostoon mukaan myös harrastusporukoita, kuten metsästys- ja kalastusseuroja.

– Monen ikäihmisen elämää piristäisi mahdollisuus osallistua harrastukseen, joka on kenties ollut hänelle voimien päivinä hyvinkin merkityksellinen asia.

Löydetään yhdessä -hankkeessa toimivat yhdessä Caritas-Säätiö, Oulun Diakonissalaitos ja Vuolle Setlementti.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää