Terveisiä maailmalta: Aamulla vuorilla, illalla Hongkongin sykkeessä

Suomen Lähetysseurassa työskentelevällä Ilse Paakkisella on harvinainen ammattinimike: sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden neuvonantaja. Paakkisen asemapaikka on Hongkong.

Ilse Paakkinen

Hongkongissa parasta on elämän monipuolisuus.

Vietän suurimman osan vapaa-ajastani vaeltaen vuorilla. Kaupungin pinta-alasta 75 prosenttia on luontoa. Voin saman päivän aikana vaeltaa ja istua iltaa cocktail-kutsuilla pilvenpiirtäjässä.

Asun hongkongilaisittain matalassa rakennuksessa, asuntoni on kerrostalon 23:ssa kerroksessa. Lähin vuori näkyy ikkunastani.

Päästäkseni suosikkivaelluspaikkaani Manner-Kiinan rajalle minun on kuljettava neljä matkaa metrolla ja yksi bussilla, mutta lähteminen on vaivan arvoista. Vuoristossa on pieniä, uinuvia kyliä ja koskematonta luontoa. Mäntyharjulla metsän keskellä lapsuutensa viettäneestä se tuntuu hyvältä.

 

Sukupuolten tasa-arvon liittyvät haasteet ovat erilaisia eri puolilla maailmaa.

 

Työskentelen Lähetysseurassa sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden neuvonantajana. Koulutan yhteistyökumppaneita ja Lähetysseuran henkilökuntaa huomioimaan työnsä tasa-arvovaikutukset. Parhaillaan laadin työkalupakkia sitä varten.

Sukupuolten tasa-arvo liittyy kaikkeen toimintaan. Haasteet ovat erilaisia eri puolilla maailmaa.

Sama teema, kuten vaikkapa lähisuhdeväkivalta, voi näyttäytyä monin tavoin: joissakin Afrikan maissa ympärileikataan tyttöjä, latinalaisessa Amerikassa väkivalta kietoutuu machokulttuuriin. Aasiassa lähisuhdeväkivaltaa pidetään perheen sisäisenä asiana eikä siitä puhuta.

Täällä Lähetysseura tekee työtä myös hiv-tartunnan saaneiden parissa. Kiinassa tartunta useimmiten salataan.

Esimerkiksi siirtotyöläiset ovat olleet koronan vuoksi hankalassa asemassa. He palasivat koteihinsa uudeksi vuodeksi, mutta eivät pandemian levittyä voineet palata töihin. Kotipaikkakunnalla he eivät uskalla hakea hiv-lääkitystä leimaantumisen pelossa.
Etsimme näitä ihmisiä, lähetämme lääkkeitä huomaamattomasti ja tarjoamme psykososiaalista tukea ja terveystarkastuksia.

Hiv-työn kautta tehtävä yhteistyö seksuaalivähemmistöjen kanssa toimii hyvin esimerkiksi Xi’anissa ja Hunanissa. Teemme tavoittavaa hiv-työtä myös seksityöläisten parissa.

 

Tasa-arvon edistäminen on minulle kutsumustyötä.

 

Sukupuolten välisen ja seksuaalisen tasa-arvon edistäminen on minulle kutsumustyötä. Jo väitöskirjatutkimuksessani tutkin 1400-luvulla eläneen, ensimmäiseksi feministiksi nimitetyn Christine de Pisanin sukupuolikäsitystä.

Kaikissa suurissa uskonnoissa kontrolloidaan seksuaalisuutta ja esitetään sille oikeanlainen malli. Seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyy paljon häpeää kulttuurista riippumatta. Tätä häpeää haluan olla hälventämässä.

Koronakriisin alkaessa minut evakuoitiin Malesiaan, jossa ehdin olla puolitoista kuukautta taudin levitessä sinnekin. Lähetysseuran turvallisuuspäällikön kanssa neuvoteltuani sovimme paluustani Hongkongiin. Nyt hanketyö on pikkuhiljaa käynnistymässä uudelleen sekä Hongkongissa että Manner-Kiinassa.

 

Avoin röyhtäily ja mässyttäminen vaativat totuttelua.

 

Hongkong on paras paikka asua minunlaiselleni hyvän ruoan ystävälle. Tänään lounastin wuhanilaisessa ravintolassa, jossa tarjottiin ihanan tulista tofu-possupataa tynnyrissä. Suosikkimausteeni on szechuanilainen pippuri, jota syödessä lähtee hetkeksi tunto suusta.

Durian-hedelmää en ole oppinut syömään. Olen maistanut kamalalle haisevaa hedelmää erilaisina versioina, mutta en edelleenkään ymmärrä, miksi sitä pidetään herkullisena.

Toinen totuttelua vaativa tapa on Manner-Kiinassa harjoitettava avoin röyhtäily. Syödessä myös mässytetään antaumuksellisesti, se on merkki ruoan herkullisuudesta.

Teen työtä maailmanlaajuisesti, vaikka se painottuukin asemapaikkaani Aasiaan. Paikallinen näkökulma on tärkeä. Siksi minun on hyvä asua täällä sen sijaan, että työskentelisin Helsingin toimistolla.

Viime vuosi mielenosoituksineen oli raskas, mutta olen kotiutunut tänne ja saanut ystäviä. Kaikista maailman paikoista Hongkong on tällä hetkellä minulle se oikea.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää