Tuhkausajat ovat Oulussa pidentyneet kolminkertaisiksi

Hautauspalvelut purkaa ruuhkaa monin keinoin, mutta toivoo myös seurakuntalaisilta joustoa siunaustilaisuuksien paikkojen ja viikonpäivien suhteen.

|

Arkistokuva: Minna Kolistaja

Vainajien tuhkausjonot ovat pidentyneet alkuvuoden aikana Oulun seurakuntayhtymän hautauspalveluissa. Tällä hetkellä tuhkausta voidaan joutua odottamaan kuutisen viikkoa tavanomaisen kahden viikon sijaan.

Ruuhkautumiseen on useita syitä. Krematorion uuni muurattiin uudelleen vuosi sitten ja uunin toiminnassa on ollut tämän jälkeen ongelmia. Lisäksi vainajia on ollut alkuvuodesta poikkeuksellisen paljon ja Intiön kappelin peruskorjaustyöt ovat aiheuttaneet keskeytyksiä samassa rakennuksessa sijaitsevan krematorion toimintaan.

Tilanteen korjaamiseksi hautauspalvelut keskeytti helmikuussa ulkopaikkakuntalaisten tuhkaukset. Oulussa tuhkataan vain paikkakuntalaisia vainajia toukokuun loppuun saakka. Lisäksi hautauspalveluissa on tehty tavallista pidempiä työvuoroja ja osa oululaisista vainajista on kuljetettu tuhkattavaksi Kokkolaan. Hautauspalvelut on maksanut vainajien kuljetuksen tuhkaukseen ja palvelun hinnassa olevan erotuksen.

– Ruuhkaa on saatu näillä keinoilla purettua jonkin verran, mutta tavoitteeseemme emme ole vielä päässeet, kertoo vt. hautauspalveluiden johtaja Sari Hirsikorpi.

Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumis on haudattava tai tuhkattava ilman aiheetonta viivytystä. Kirkkohallituksen mukaan tavoiteaikana hautaukselle voidaan pitää 2–3 viikkoa kuolemasta tai 1–2 viikkoa hautausluvan saamisesta.

Oulun hautausmaan kupeessa sijaitseva Vanha kappeli on ollut alkuvuodesta varsin ruuhkaantunut. Monet omaiset toivovat siunaustilaisuuden pitopaikaksi Vanhaa kappelia ja ajankohdaksi viikonloppua.

Oulun seurakuntayhtymän hautauspalvelut toivoo, että siunaustilaisuuksia pidettäisiin aikaisempaa enemmän myös kirkoissa, kuten esimerkiksi Kastellin kirkossa tai Pyhän Tuomaan kirkossa Puolivälinkankaalla.

– Siunausaikoja voi varata viikon jokaiselle päivälle, muistuttaa Sari Hirsikorpi.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää