Vapaaehtoiset keittävät odotetut kirkkokahvit

Pyhän Luukkaan kappelille Oulun Linnanmaalle kaivataan lisää vapaaehtoisia kahvinkeittäjiä sunnuntain kirkkokahveille. Tarja Korhonen kannustaa uusia vapaaehtoisia mukaan.

Ystäväni pyysi minua mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018. En oikeastaan epäröinyt hetkeäkään, ajatus vapaaehtoistyöstä tuntui hyvältä. Siitä asti olen toiminut kirkkokahvien keittäjänä Pyhän Luukkaan kappelilla, kertoo Tarja Korhonen.

Kun Korhonen aloitti, vapaaehtoisia oli useita.

– Kuten monta muutakin, korona sotki myös tämän toiminnan. Osa keittäjistä siirtyi muihin vapaaehtoistehtäviin ja osalla elämäntilanne muuttui niin, että he jäivät pois. Tällä hetkellä meitä aktiivisia kahvinkeittäjiä on vain kolme, ja lisää tarvittasiin.

Pyhän Luukkaan kappelilla kirkkokahvit keitetään joka sunnuntai jumalanpalveluksen jälkeen. Korhosen mukaan kirkkokahvilla käy 15–30 ihmistä. Kahvia menee 2–3 pannullista.

– Kirkkokahvilla käyvistä on tullut tuttuja, tunnen kasvoilta lähes jokaisen. Kahvin juonnin ohessa juttelemme monenlaisista asioista, yhteisöllisyys on tärkeää.

Parasta tässä ovatkin juuri nämä kohtaamiset, miettii Korhonen.

 

Saan olla järjestämässä jotakin, jota ihmiset odottavat.

 

– Kävijät ovat tottuneet siihen, että aina jumalanpalveluksen jälkeen tarjolla on kahvia. Se tekee tästä vapaaehtoistyöstä erityisen tärkeää: saan olla järjestämässä jotakin, jota ihmiset odottavat.

Korhonen kannustaa mukaan uusia vapaaehtoisia.

– Ei tarvitse jännittää. Me vuosia mukana olleet olemme kaverina, autamme ja neuvomme. Yksin ei tarvitse olla. Myös seurakunnan väki on ottanut hyvin vastaan. He eivät unohda vapaaehtoisiaan: olemme samaa väkeä.

Vapaaehtoisille järjestetään yhteisiä kokoontumisia: esimerkiksi puurojuhla ja virkistyspäivä.

Korhonen muistuttaa, että vapaaehtoiseksi ryhtymiseen ei ole mitään erityiskriteerejä: kaikki ovat tervetulleita.

– Jos tämän kaltainen vapaaehtoistyö kiinnostaa, voi tulla sunnuntaisin kysymään toiminnasta meiltä muilta vapaaehtoisilta. Jos miettii, olisiko tämä juuri itselle sopivaa toimintaa, kannattaa tulla kokeilemaan.

– Meillä on ollut vapaaehtoisia, jotka ovat toimineet pitkään, mutta myös heitä, jotka kokeilemisen jälkeen toteavat, että tämä ei ollutkaan heidän juttunsa.

Tällä hetkellä kaikki kahvinkeittäjät ovat naisia.

– Miehiäkin olisi mukava saada mukaan joukkoon, rohkaisee Korhonen.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää