Vessapaperin hylsystä saa vaikka pöllön

Askartelun klassikkomateriaalin käytössä on rajana vain mielikuvitus.

Lastenohjaaja Riitta Yliluoma tietää, kuinka monikäyttöinen paperirullan hylsy onkaan.

Jos kaikelle viime viikkoina hamstratulle vessapaperille on käyttöä, kodeissa tulee pian olemaan runsaasti materiaalia askarteluun.

Paperirullan hylsy on nimittäin klassinen ja monikäyttöinen askartelun raaka-aine. Kukapa meistä suomalaisen peruskoulujärjestelmän läpikäyneistä ei olisi jossain vaiheessa jalostanut hylsyä mitä upeimmiksi tuotteiksi?

Eläinhahmoja ja kukkaleimasin

Seurakunnassa vinkkejä hylsyaskarteluun saa takuuvarmasti parhaiten lastenohjaajalta. Karjasillan seurakunnan lastenohjaaja Riitta Yliluoma nimeää nopeasti kolme tuotetta, joihin hylsy taipuu.

Hylsystä saa helposti eläinhahmon. Korvat syntyvät, kun hylsyn keskiosa painetaan toisesta päästä linttaan. Maalaamalla siitä muotoutuu millainen eläin tahansa.

– Kun ruskeaan hylsyyn kiinnittää isot silmät, siitä tulee pöllö. Oranssista saa puolestaan ketun.

– Hylsyn toiseen päähän voi kiinnittää pienen kukkaruukun ja siihen silmät ja korvat. Kun ympärille käärii ruskeaa lankaa, tuotos muistuttaa mäyräkoiraa.

Yliluoma kertoo kollegansa ideasta leikata hylsy säikeille puoliväliin saakka. Kun säikeille levittää maalia, siitä tulee leimasin, jolla voi painaa paperille kukankuvia.

Netti on ohjeita pullollaan

Riitta Yliluoma keksii osan askerteluidoista itse, mutta netti on inspiraation aarreaitta myös lastenohjaajalle.

– Erityisesti Pinterestistä löytyy toteuttamiskelpoisia ideoita.

Yliluoman mukaan seurakuntiin tuli aikoinaan ohjeistus, jossa vessapaperihylsyjen käyttöä suositeltiin välttämään hygieniasyistä.

– Käytämme usein esimerkiksi talouspaperirullien ja sellofaanirullien hylsyjä, jotka puolitetaan.

– Kotona tällä seikalla ei kuitenkaan liene merkitystä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää