Vireät seniorit kokoontuvat Ritaharjun Varpusessa

Varpusen Vireät on kerran kuussa maanantai-iltapäivisin kokoontuva ryhmä, joka kokoaa kävijöitä ympäri Oulua.

Sinikka Piippo-Turpeinen tarjoilee kahvia tulijoille.

Ritaharjun seurakuntakodin parkkipaikka on lähes täysi jo ennen kuin kello on yksi. On alkamassa kerran kuukaudessa kokoontuva Varpusen vireät, ikäihmisille suunnattu tilaisuus, jossa jutellaan, kahvitellaan, kuunnellaan luentoja ja hiljennytään hartauteen.

Kauniisti katettuun kahvipöytään on herkkuja kävijöiden iloksi loihtinut vapaaehtoisena toimiva Sinikka Piippo-Turpeinen, joka ottaa tulijat vastaan iloisesti tervehtien.

Piippo-Turpeinen kuuluu Varpusen vireiden vakikävijöihin. Hän kertoo, että kun Ritaharjun seurakuntakoti avattiin, siellä sai esittää toiveita talon käyttöön liittyen.

– Esitin, että alueella olisi mukava saada pyörimään kerho, joka olisi suunnattu ikäihmisille. Tämän ajan ikäihmiset ovat virkeitä ja vastaanottavaisia erilaisille asioille ja teemoille.

Diakonissa Raija Yrjölä otti asian hoitaakseen ja keväällä 2020 pidettiin suunnittelupalaveri, jossa kartoitettiin toiveita kerhon sisällön suhteen.

– Kävijöitä on tänä vuonna ollut keskimäärin 26 ikäihmistä. Joka kerta meillä on täällä vaihtuva teema ja vierailija kertomassa siitä, Yrjölä kertoo.

Vapaaehtoiset suunnittelevat teemat

Korona-aikana kokoontumiset olivat katkolla, mutta syyskuussa 2021 toiminta jatkui taas säännöllisesti.

– Toiminta on mennyt siten, että diakonissa Raija Yrjölä on hoitanut hartaudet, ja minä olen ideoinut sisältöä yhteistyössä hänen kanssaan sekä hankkinut vierailijat, Piippo-Turpeinen kertoo.

Porukalla on kuunneltu muun muassa lääkäriluento ikäihmisen hyvästä terveydestä, katseltu ja kuunneltu vanhaan Ouluun liittyviä juttuja ja ihailtu luontovalokuvaesitystä.

Marraskuussa vierailulle on tulossa Ritaharjun uuden apteekin apteekkari Kari Teppo kertomaan lääkkeistä ja apteekkiasioista.

– Saamme varmasti kinkkisiinkin kysymyksiin vastauksen kuin ”apteekin hyllyltä” nauraa Piippo-Turpeinen.

Hän kiittää Raija Yrjölää, joka on ottanut hänet ja kaksi muuta vapaaehtoista mukaan toimintaan ja antanut vapaat kädet ideoida ja kehittää sisältöä.

Ihmisiä tulee ympäri Oulua

Ensimmäistä kertaa paikalle saapunut Jorma Alatalo tuli lokakuun kokoontumisen teeman, sukututkimuksen, innoittamana. Ilmoituksen Varpusen Vireistä hän oli huomannut Rauhan Tervehdyksestä.

Alatalo kertoo muuttaneen vastikään Pudasjärveltä Ouluun, ja etsineensä mukavaa toimintaa. Alatalo kehuu Oulun seniori-ikäisille suunnattuja harrastusmahdollisuuksia, joita löytyy laajasti.

Sukututkimus ja myös kirjoittaminen kiinnostaa Alataloa, ja hän kertookin kirjoittaneensa kirjan oman poikansa väkivaltaisen kuoleman jälkeisenä surutyönä.

Tuula Kuvaja puolestaan on konkari Varpusten vireissä, hän on ollut mukana aivan ensimmäisestä kerrasta alkaen.

– Huomasin myös aikanaan ilmoituksen Rauhan Tervehdyksestä, ja lähdin katsomaan. Olin juuri muuttanut Ritaharjuun lähemmäksi lapsia ja lastenlapsia, ja ajattelin, että jokin mukava harrastus pitäisi löytää.

– Alussa meitä oli paikalla vain kolme. Teimme käsitöitä ja juttelimme, sitten pikkuhiljaa ihmisiä tuli lisää. Tämä ryhmä antaa paljon, ja on hienoa, että ihmisiä tulee ympäri Oulua.

Puheensorina on parasta palautetta

Sinikka Piippo-Turpeinen kertoo, että hänelle parasta palautetta on iloinen puheensorina, sekä kävijöiden kommentit aina kerhon päätyttyä.

– Kerran eräs rouva totesi, että tämä on kuin taivaaseen pääsisi, kun täällä saa käydä piristymässä. Voiko sitä kauniimpaa palautetta saada? Ei varmasti.

  • Varpusen vireät seuraavan kerran ma 13.11.2023 klo 13-15. Ritaharjun seurakuntakodille (Riistatie 1) pääsee Tuiran Merikoskenkadulta bussilla numero 2. Kävelymatkaa lähimmältä pysäkiltä on noin 200 metriä.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää