Arppa muistaa, kuinka yhteislaulu alkoi Oulusta

Taustatarinaklubilla sunnuntaina esiintyvä Arppa on ladannut alkaneen vuoden aluksi akkuja keikkatauolla. Uutta musiikkia on kuitenkin luvassa jo pian.

Arppa julkaisi ensimmäisen levynsä Laavalamppuja omakustanneartistina vuonna 2020, ja sulatti nopeasti suomalaisten musiikin kuuntelijoiden sydämet.

Myös levy-yhtiöt heräsivät. Omakustanneura jäi debyyttialbumiin: ripeään tahtiin ulos tullut toinen levy Kinovalon alla (2021) ja viime vuonna päivänvalon nähnyt Valeria ovat jo levy-yhtiön alla julkaistuja albumeja.

Kiertueet vetävät, ja keikoilla raikuu hurmosmainen yhteislaulu. Miten Arppa onnistui valloittamaan hetkessä koko Suomen?

Arppa naurahtaa, kun häntä tituleeraa koko kansan suosikiksi.

– Sellaista artistia ei varmasti ole, jota kaikki diggailevat. Olen onnekkaassa asemassa, kun olen saanut niin paljon suosiota osakseni, ja ihmiset ovat halunneet tulla keikoille.

 

”Mulla on hyvä porukka tekemässä tätä juttua mun kanssa.”

Arppa arvioi nopean suosion syyksi myös sitä, että hän sai uran alkuaikoina paljon hyviä tilaisuuksia ja mahdollisuuksia tulla yhtyeensä kanssa kuulluksi.

– Mulla on hyvä porukka tekemässä tätä juttua mun kanssa.

Hyvällä porukalla hän viittaa yhtyeeseensä, jossa soittavat Arpan, siviilinimeltään Aaro Airolan, lisäksi Okko Saastamoinen, Ville-Veikko Airaniemi ja Eero Seppä.

Musiikki on läsnä joka päivä

Arppa on saanut viettää alkuvuoden viikonloput kotona. Se on artistille harvinaista.

Suunniteltu keikkatauko on tullut tarpeeseen: Arppa oli miltei koko viime vuoden kiertueella.

 

Arppa on käynyt alkuvuoden aikana kuuntelemassa muiden artistien keikkoja. Lyytin keikka Pyhätunturilla teki vaikutuksen. ”Keikalla oli hyvä tunnelma, ja Lyytin soundimaailma on kehittynyt hienoksi.”

 

– Vaikka rundilla oleminen on kivaa, bändikamojen roudaaminen, autossa istuminen ja valvominen verottavat voimia.

Tauon aikana Arppa on ottanut aikaa itselleen ja käynyt muun muassa lumilautailemassa ja skeittaamassa. Musapuuhailu ei ole kuitenkaan jäänyt.

– Olen ollut studiossa ja treenannut soittamista. Juuri nyt työstän pianisti Jiri Kurosen kanssa musiikkia Ykspihlajan kesäteatterinäytelmään Kokkolaan.

Peruslaiska kirjoittaja

Musiikki syntyy Arpan käsissä vapaasti, ilman tarkkoja rakenteita tai määriteltyjä työtapoja. Tällä hetkellä hän inspiroituu enemmän musiikin soittamisesta kuin lyriikan kirjoittamisesta.

– Olen kirjoittajana peruslaiska. Kirjoitan sitten, kun on olemassa joku idea tai tarpeeksi kova tahtotila saada hyvänkuuloiseen biisiin tekstiä.

– Mun biiseihin ei juurikaan ole kirjoitettu sanoja ylös paperille. Pääosa lyriikoistani on musiikkina mun päässä.

 

”Jokaisella artistilla on varmasti joku musiikkimaku ja -perinne, johon hän nojaa.”

Arppa kuvaa musiikkiaan kohtalaisen simppeliksi. Kappaleista löytyy usein yksi rumpuraita, yksi kitararaita, yksi bassoraita ja yksi lauluraita – materiaalin määrä on kohtalaisen minimalistista verrattuna muuhun tänä päivänä julkaistavaan musiikkiin.

– Biisien sisällä on kyllä sitten runsautta, ja siellä tapahtuu paljon sekä laulun että soiton osalta.

Viime vuosina Arpan omalla levylautasella on pyörinyt afroamerikkalainen laulettu soul-musiikki. Suosikkien listalta löytyvät ainakin laulaja-lauluntekijät Donny Hathaway, Bill Withers ja Roberta Flack.

 

”Urani alussa Oulun 45 Specialissa kuulin ensimmäisiä kertoja, kun ihmiset lauloivat kovaan ääneen biisieni mukana.”

– Jokaisella artistilla on varmasti joku musiikkimaku ja -perinne, johon hän nojaa, ja joka heijastelee omaa musiikkia.

Arppa suuntaa koko bändin kanssa kevätkiertueelle huhtikuun alussa. Samaan aikaan, 5. huhtikuuta, julkaistaan myös Arpan tuore sinkku Kavereita, Hilma.

Ennen kiertuetta on kuitenkin luvassa muutama duokeikka yhdessä kitaristi Ville-Veikko Airaniemen kanssa. Ouluun Arppa tulee joka kerta mielellään.

– Oulun keikoilla on ollut aina todella mukavaa. Muistelen, että urani alussa Oulun 45 Specialissa kuulin ensimmäisiä kertoja, kun ihmiset lauloivat kovaan ääneen biisieni mukana.

– On hieno juttu, kun ihmiset laulavat mukana, tai kun biiseistä on tullut heille tärkeitä. Siitä nousee fiilis, että tämä työ on merkityksellistä.

 

Arppa esiintyy Taustatarinaklubilla Oulun Vanhassa pappilassa (Asemakatu 6) sunnuntaina 17. maaliskuuta. Ovet avataan yleisölle kello 15.40, keikka alkaa kello 16. Vanhassa pappilassa paikkoja on rajoitetusti, ja sisään pääsee saapumisjärjestyksessä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää