Arkeologinen löytö esille Oulun tuomiokirkkoon

* Päivitys uutiseen 1.4.2022 klo 12.02 * Lumijoella tehty arkeologinen löytö on paljastunut tarkemmissa tutkimuksissa poronluuksi. Kyse ei ole siis Pyhän Aprilian reisiluusta. Iloista aprillipäivää!

(UUTISTA KORJATTU 1.4.2022 klo 12.02:)

Rauhan Tervehdys uutisoi aamulla arkeologisesta löydöstä, Aprilian reisiluusta. Tarkemmat dna-tutkimukset ovat osoittaneet löydön poronluuksi. Sen vuoksi luu on päätetty ottaa pois vitriinistä ja muistopäivän vietto perua.

Toimituksen saamien tietojen mukaan kyseinen poronluu on tuomiokirkon suntion koiran hallussa (kuvat alla).

Iloista aprillipäivää!

***

Tänään 1.4.2022 on historiallinen päivä: Oulun tuomiokirkkoon tulee esille Lumijoella tehty arkeologinen löytö.

Lumijoen vs. kirkkoherra Salla Autere teki löydön alkuvuodesta.

– Osasin heti epäillä, että kyseessä on merkittävä löytö. Eihän näitä joka päivä tule vastaan. Tunnistin löydön Lumijoella liikkuvan legendan vuoksi: kyseessä on mitä todennäköisimmin Pyhän Aprilian reisiluu. Guinnesin ennätysten kirjan mukaan hän oli maailman pisin nainen 1100-luvulla.

Kirkkoherra Autere halusi luovuttaa Pyhän Aprilian reisiluun hiippakunnan pääkirkkoon. Sen ottivat vastaan piispa Jukka Keskitalo ja tuomiorovasti Satu Saarinen.

– Ihmeiden aika ei ole ohi. Vaikka lopullisia dna-tutkimustuloksia odotetaan, uskallamme jo iloita tästä löydöstä, riemuitsee piispa Keskitalo.

Saarinen vahvisti nopealla mittaustoimituksella legendan todenpitävyyden: Aprilia todella oli aikansa pisimpiä naisia, jopa ilman korkokenkiä.

– Ehkä jatkossa voimme muistaa tätä unohduksiin jäänyttä pyhimystä aina huhtikuun ensimmäisenä päivänä, aprikoi tuomiorovasti Satu Saarinen.

Reisiluu tulee esille varta vasten hankittuun vitriiniin.

 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää