Kolumni: Joulu tulee - oletko valmis?

”Kirkon viestistä on vaikea nähdä punaista lankaa, mutta viestinnän ytimessä on joulun sanoma”, toteaa Harriet Urponen.

Muistatko entisaikojen puhelinpylväitä, jotka saivat toimia ilosanoman levittäjinä? Hyvin usein niihin oli kiinnitetty Jeesus tulee – oletko valmis -julisteita.

Tuo mainoskanava toimi hyvin. Viesti on ytimekäs ja jää mieleen. Et varmaan sinäkään ole välttynyt näkemästä tällaista julistetta!

Oulun seurakuntien joulukampanjassa kysymme samaa asiaa toisin sanoin: Joulu tulee – oletko valmis? Slogan on todella tuttu. Sitä varmasti ovat käyttäneet muutkin. Mutta mitä se tarkoittaa meille kirkossa ja seurakunnissa? On eri asia, jos tuo lause lukee lähikaupan mainoksessa kuin jos viesti on kirkolta.

Miksi minusta tuntuu siltä, että liian usein meistä välittyy ristiriitainen kuva?

Olen viime aikoina pohtinut paljon kirkon viestiä. Miksi minusta tuntuu siltä, että liian usein meistä välittyy ristiriitainen kuva? Olen miettinyt, että se johtuu paljon siitä, että meillä on kirkon sisällä niin paljon erilaisia mielipiteitä, arvoja ja asenteita. Näitä me sitten julistamme niissä kanavissa, joita itse kullakin on käytettävissä. Koska nuo erilaiset viestit ovat nyt kaikkien nähtävillä, ei ihme, että kirkon viestistä on vaikea nähdä punaista lankaa.

Olemme keskustelleet todella pitkään esimerkiksi yhteisestä pappisvirasta. Tämän lisäksi kuumia torttuja ovat samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen, Raamatun merkitys siinä mielessä, kuinka totta sen kirjoitukset ovat, kirkon jäsenyyteen liittyvät muutokset, kirkon ”maallistuminen” tai se, mikä musiikki tai minkälainen messu sopii kirkkoon. Nämä ovat valtavan isoja asioita ja arvelen, että näistä emme minun elinaikanani löydä yhteistä viestiä.

Kirkossa viestin vastaanottaa aina ihminen, mutta viestinnän ytimessä on joulun sanoma.

Kirkossa viestin vastaanottaa aina ihminen, mutta viestinnän ytimessä on joulun sanoma. Jeesus syntyi valoksi tähän kammottavaan pimeyteen ja on suuri ilo viedä tätä viestiä eteenpäin. Tästä me kaikki voinemme olla samaa mieltä?

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien viestintäjohtaja


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää