Kolumni: Kirkollista lehtiviestintää

”Printtimedian kustannuspaineet haastavat seurakuntien tiedotusta. Jatkossakin on pidettävä huolta siitä, että viestimme saavuttaa ne seurakuntalaiset, jotka eivät käytä sähköisiä kanavia”, kirjoittaa Timo Liikanen.

Pudasjärven seurakunta on Rauhan Tervehdys -lehteä julkaisevan yhdistyksen jäsen. Kirkkovaltuusto päätti tiukan äänestyksen jälkeen lehden tilauksesta luopumisesta vuoden 2010 alusta alkaen.

Nykyisin kirkolliset ilmoitukset julkaistaan kahdessa paikallislehdessä, Iijokiseudussa ja Pudasjärveläinen-lehdessä. Yksittäisissä palautteissa esiintyy edelleen silloin tällöin kysymys mahdollisuudesta palata Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnaksi. Päätöksenteossa asiaa ei ole viety eteenpäin kustannussyiden vuoksi.

Nykyisellä käytännöllä lehti-ilmoituskulut ovat alle puolet vuositilauksen kokonaishinnasta. Toki tässä yhteydessä on syytä muistaa, että kirkollisella lehdellä seurakuntien äänitorvena ja luterilaisen uskon leviämisen edistäjänä on oma erityinen merkityksensä.

Näin seurakuntalehden palstalla on ehdottomasti kysyttävä, miten viestimme näkyy paikallislehtien palstoilla? Pudasjärven seurakunnalla on erinomainen yhteistyö molempien paikkakunnalla ilmestyvien lehtien kanssa. Tapahtumista tehdään juttuja aktiivisesti. Hallinnon päätöksistä uutisoidaan säännöllisesti, ja kirkkovaltuuston kokouksissa on lähes poikkeuksetta toimittajia paikalla välittämässä kokoustunnelmia.

Lehtitalojen verkkouutisointien kehittyminen on myös palvellut seurakunnan viestintää. Viimeisimpänä olemme saaneet kirkolliset ilmoitukset myös näkövammaisten käyttämään äänilehtipalveluun. Kokonaisuutena voi todeta, että olemme kiinnostava yhteistyökumppani paikallislehdille. Seurakunnan viesti näkyy ja kuuluu lehtien palstoilla.

Printtimedian kustannuspaineet haastavat seurakuntien tiedotusta. Jatkossakin on pidettävä huolta siitä, että viestimme saavuttaa ne seurakuntalaiset, jotka eivät käytä sähköisiä kanavia. Seurakuntalehdillä ja paikallislehdillä on siinä oma tärkeä tehtävänsä.

Kirjoittaja on Pudasjärven seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää