Kolumni: Raamatulla päähän?

Raamattu on ollut ihmiskunnan matkakumppani vuosituhansien ajan. Se on ollut lohdun lähde surun hetkellä, mutta myös kiistan kohteena, kirjoittaa Oulun seurakuntien viestintäjohtaja Harriet Urponen.

Olen viime aikoina iloinnut valtavasti siitä, miten paljon Raamattu on ollut Oulussa puheenaiheena. Joku ihmetteli, voiko todella yhden viikonlopun aikana käydä koko Raamatun läpi.

Monet kävivät, kun siihen tarjoutui tilaisuus maaliskuussa Raamattu alusta loppuun -tapahtumassa Karjasillan kirkossa ja Virtuaalikirkossa.

Niin vain kuultiin jokaisesta Raamatun kirjasta oma luentonsa. Samalla opittiin, miten Raamattu on kaikkina aikoina puhutellut ihmisiä, tarjonnut meille opastusta, lohtua ja inspiraatiota. Nytkin se haastoi meitä keskustelemaan!

Raamattu sai meidät kysymään, kuuntelemaan ja oppimaan. Tapahtuma kokosi meidät kirkkoon kohtaamaan toisiamme. Kuuntelemaan Raamatun sanoja. Oppimaan historiastamme ja kulttuuristamme.

Raamattu on ollut ihmiskunnan matkakumppani vuosituhansien ajan. Se on ollut lohdun lähde surun hetkellä, mutta se on ollut myös kiistan kohteena.

Tällä hetkellä tutkitaan erityisellä tarkkuudella Raamatun käsityksiä seksuaalisuudesta, avioliitosta ja sukupuoli-identiteetistä. Kunpa voisimme käydä tätä keskustelua kunnioittavasti. Kunpa voisimme kuunnella toisiamme ja puhua toistemme kanssa avoimesti omilla kasvoillamme, omalla nimellämme.

Olen surullinen siitä, miten usein näissä keskusteluissa uhataan kirkosta eroamisella. Minua harmittaa, kun keskustelussa ei noudateta kunnioittavan keskustelun periaatteita. Haluaisin nähdä meidät kristityt samalla puolella. Jos aidosti haluamme, voimme olla rakentamassa yhteistä kirkkoa, vaikka olisimme asioista eri mieltä.

Mutta me olemme ihmisiä. Muutos pelottaa meitä. Pohjimmiltamme kaikilla on kuitenkin toive ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Joka kerta, kun kohtaamme toinen toisemme kunnioittavasti, vahvistamme kristittyjen yhteyttä.

Meidän ei tarvitse lyödä toisiamme Raamatulla päähän, vaan voimme ammentaa Raamatun sivuilta viisautta. Ei siis Raamatulla päähän – vaan ehkä pikemminkin Raamatulla sydämeen.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntien viestintäjohtaja. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää