Pääkirjoitus: Miksi lukisin Raamattua?

”Raamattu on maailman laajimmin levinnyt ja käännetyin kirja. Se on myös arvioni mukaan eniten tieteellisesti tutkittu kirja”, Tuiran kirkkoherra, lääninrovasti Niilo Pesonen toteaa.

Silmälasipäinen

Syitä on monia. Tässä sinulle kolme. Ensinnäkin Raamattu vaikuttaa suomalaisen ja länsimaisen kulttuurin taustalla. Lainsäädäntömme ja eettisesti oikeina pitämiemme niin sanottujen länsimaisten arvojen perusta löytyy Raamatusta.

Moni sanonta, kuten Jaakobin paini tai Jobin posti, ovat lähtöisin Raamatusta. Kulttuuriamme ei voi ymmärtää tuntematta Raamattua. Silti esimerkiksi koulujen uskonnonopetuksessa Raamatun osuutta on vähennetty.

Toiseksi: Raamattu on maailman laajimmin levinnyt ja käännetyin kirja. Se on myös arvioni mukaan eniten tieteellisesti tutkittu kirja. Esimerkiksi arkeologian, historian ja kirjallisuustieteen metodein tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, kirjoittajia ja tekstejä.

Kaikkeen tähän voi tutustua tässäkin lehdessä mainostettavassa Raamattu alusta loppuun -tapahtumassa, jossa pureudutaan lyhyesti jokaiseen Raamatun kirjaan.

Toisin kuin joskus pelätään, Raamatun tutkiminen ei ole omalla kohdallani heikentänyt käsitystäni sen luotettavuudesta. Sen sijaan tutkimus on auttanut minua ymmärtämään entistä syvällisemmin ja monipuolisemmin sen sanomaa.

Kolmanneksi: Jumala puhuu Raamatussa. Raamattu on inhimillinen ja jumalallinen kirja. Sen eri kirjat on kirjoitettu eri kielillä sidoksissa oman aikansa kulttuuriin. Tämä luonnollisesti vaikuttaa siihen, miten se kuvaa vaikkapa maailmaa.

Samalla noissa teksteissä kuuluu Jumalan ääni. Kyse ei ole vain ihmisen kirjoituksesta, vaan Jumalan puheesta. Raamattu on kirja, joka on ajaton. Siinä ei vain kerrota, mitä joskus on tapahtunut, vaan Raamatussa Jumala puhuu meille nyt. Kirja koskettaa lukijaansa hänen elämänsä keskellä juuri nyt.

Näiden syiden takia minä luen Raamattua. Entä sinä?


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää