Pääkirjoitus: Rippikoulun suosio kestää

”Kysymykset hyväksynnästä, syyllisyydestä tai elämän tarkoituksesta eivät ole kadonneet nykynuoreltakaan minnekään”, kirjoittaa Niilo Pesonen.

Palasin juuri viikon mittaiselta rippileirillä Kuusamon Juumasta. Leirikokemus on aina yhtä sykähdyttävä.

Intensiivinen viikko sisältää paljon yhdessäoloa, pelejä, retkiä, jutustelua, laulamista, iloa ja naurua sekä yhteistä hiljentymistä.

Rippikoulu pitää pintansa. Välillä on ounasteltu, että sen suosia lähtisi nuorten keskuudessa laskuun. Näin ei ole käynyt. Suomessa luterilaisten seurakuntien rippikoulun käy kaikista nuorista yli 80 prosenttia. Oulussa luku on tätäkin korkeampi.

Rippikoulu on tunnustettu yleisesti menestystarinaksi, jota kadehditaan naapurimaiden kirkoissa.

Yhdeksi syyksi rippikoulun suosioon on arveltu sen onnistunutta niveltymistä osaksi nuorten elämää. Kirkossamme on nähty vaivaa sen eteen, että rippikoulu toteutetaan entistä enemmän nuorten omien elämänkysymysten ja kokemusten pohjalle.

Samoin rippileireillä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että nuorella on turvallista ja hyvä olla tilanteessa, jossa on muita nuoria. Osa heistä on kenties ensimmäistä kertaa pidemmän ajan pois kotoa.

Rippikouluun niveltyvää isostoimintaa pidetään myös vahvuutena.

Edellä mainittujen lisäksi merkityksensä on sillä, että rippikoulussa pohditaan elämän peruskysymyksiä. Viikon mittainen leiri voi olla ainutlaatuinen tilaisuus miettiä turvallisesti oman elämän merkitystä. Sitä, onko kaiken takana sittenkin joku tai hyväksytäänkö minut sellaisena kuin olen? Rakastetaanko minua?

Kysymykset hyväksynnästä, syyllisyydestä tai elämän tarkoituksesta eivät ole kadonneet nykynuoreltakaan minnekään.

Yksi elämän isoista kysymyksistä on pohdinta Jumalasta ja hänen merkityksestään elämässämme.

Kirjoittaja on Tuiran seurakunnan kirkkoherra


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää