Kolumni: Paastoaminen on keskittymistä siihen, mikä on tärkeää

Petra Uusimaa on tutkinut paastoa ja myös paastonnut itse. Tänä vuonna hän vähentää sosiaalisen median käyttönsä minimiin. – Ajatuksettoman selailun sijaan aion viettää aikaani keskittyen rukoukseen ja lukemiseen.

Olen viettänyt paljon aikaa lukien keskiaikaisesta paastoamisesta.

Kun keskiajan erakkoisien ja kilvoittelijoiden askeesia katsoo ilman historioitsijan silmälaseja, se näyttää itsensäkurittamiselta ja kärsimykseltä. Sitä se ei kuitenkaan ollut.

Keskiajan askeesikäytäntöjen tutkiminen on antanut paljon myös uskonelämääni.

Pohjimmiltaan askeesi oli kilvoittelua ja Jumalan yhteydessä kasvamista, ei tietoista itsekidutusta. Nykyaikaisin termein paastoa voisi kuvailla itsensä kehittämiseksi ja keskittymiseksi Jumalaan.

 

Nykyaikaisin termein paastoa voisi kuvailla itsensä kehittämiseksi ja keskittymiseksi Jumalaan.

 

Nykyisin paastoaminen on kuitenkin ihmisille vieras ja usein myös hankala termi. Paastoaminen nähdään edelleen nälkiinnyttämisenä, vaikka se voi olla aivan jotain muutakin kuin perinteistä ruokapaastoa.

Paastot ovat erinomaisia tilaisuuksia pohtia asioita, jotka vievät meitä kauemmaksi Jumalasta.

Minulta kysytään usein paastoamisvinkkejä ja näkökulmia siihen, mitä voimme oppia entisajan kirkkojen paastoamiskulttuurista. Minulla on usein lyhyt vastaus: paastota kannattaa.

En ole koskaan paastonnut ruuasta, mutta olen paastonnut esimerkiksi alkoholista ja sosiaalisesta mediasta.

 

En ole koskaan paastonnut ruuasta, mutta olen paastonnut esimerkiksi alkoholista ja sosiaalisesta mediasta.

 

Tänä vuonna suunnitelmani ovat astetta kunnianhimoisempia. Aiempina vuosina esimerkiksi alkoholista paastoaminen ei tuottanut haasteita, joten aion ottaa ankaramman näkökulman ja leikata sosiaalisen median käyttöäni minimiin.

Sovelluksista erityisesti Instagram on ruutuaikasyöppö ja olenkin päättänyt rajoittaa sen käytön tuntiin yhtenä päivänä viikossa.

Ajatuksettoman selailun sijaan aion viettää aikaani keskittyen rukoukseen ja lukemiseen. Koska olen projekti-ihminen, minulla on pino hengellisiä kirjoja, joihin aion syventyä pitkän paaston aikana.

Tiedän, että paastostani tulee vaikea. Niin sen pitääkin, jotta voin todella tuntea paastoavani.

En malta odottaa, millaisia muutoksia ja oivalluksia nämä 40 päivää tuovat elämääni.

  • Kirjoittaja on paastoamisen historiaan perehtynyt historian jatko-opiskelija, joka paaston onnistumisesta kuullaan myöhemmin.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää