Pandemia muuttaa seurakuntien rippikouluja, kesällä moni nuori käy päivärippikoulun

Päivärippikouluihin on päädytty muun muassa Oulussa ja Tyrnävällä. Nuorille halutaan tarjota elämyksellisiä hetkiä, vaikka leirit jäävät väliin.

Oulun seurakuntien tulevan kesän rippikoulut toteutetaan leirien sijasta kaupunkialueella 4–6 päivän mittaisina päivärippikouluina. Rippikoulujen ja konfirmaatioiden ajankohdat pysyvät ennallaan.

Päivärippikoulujen toteutuksissa pyritään samanlaiseen toiminnallisuuteen ja elämyksellisyyteen kuin leireilläkin.

Pienryhmärippikoulut ja kehitysvammaisten rippikoulut on siirretty lähiopetuksen osalta kokonaisuudessaan myöhempään ajankohtaan.

Rippikouluryhmien työntekijät ottavat yhteyttä lähipäivinä kaikkiin rippikoulunuorten perheisiin ja antavat lisätietoja rippikoulun ja konfirmaation toteutuksesta.

Ratkaisun taustalla on halu toimia turvallisesti

Päätös leirien muuttamisesta päivärippikouluiksi perustuu siihen, että kaikille nuorille halutaan tarjota koronapandemian aikana turvallinen mahdollisuus osallistua rippikouluun. Riskiryhmien kohdalla myös etärippikoulu on mahdollinen vaihtoehto.

Ryhmäkoot eivät saa ylittää valtiohallinnon ohjeistusta eli ryhmissä on enintään 50 osallistujaa työntekijät ja isoset mukaan laskettuina. Turvavälien vuoksi osallistujat jaetaan tarvittaessa pienempiin ryhmiin.

Hallitus linjasi maanantaina, että 1. kesäkuuta alkaen sallittuja ovat 50 hengen kokoontumiset ja tiistaina piispat  totesivat, että kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa noudatetaan kesän alusta 50 hengen kokoontumisrajoitusta.

Päivärippikoulu ei tarkoita koulumaista opiskelua

– Osalle nuorista voi olla pettymys, etteivät leirit toteudu, mutta turvallisuus on asetettava etusijalle. Leirejä ei poikkeuaikana olisi kuitenkaan voitu toteuttaa samalla tavoin kuin normaalioloissa, kertoo Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen.

– Haluamme rakentaa päivärippikouluista sellaisia, että ne ovat mahdollisimman pitkälle elämyksellisiä kokemuksia. Nuorten oma tekeminen on rippikouluopetuksessa tärkeässä osassa.

Konfirmaatioihin pääsee mukaan myös verkossa

Suurimpien rippikouluryhmien kohdalla konfirmaatiotilaisuudet saatetaan jakaa kahdelle päivälle, mutta perheet voivat viettää juhlat oman aikataulunsa mukaan.

Turvavälien vuoksi  konfirmaatioiden osallistujamäärää joudutaan rajaamaan, mutta tilaisuudet striimataan verkkoon, eli osallistuminen on mahdollista myös netin välityksellä.

Rippikoulun käy Oulussa vuosittain noin 90 prosenttia ikäluokasta. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut noin 2000 osallistujaa, joista suurin osa on vuonna 2005 syntyneitä nuoria.

Tyrnävällä toimitaan kuten Oulussakin

Myös Tyrnävän seurakunnassa on päätetty muuttaa kesän rippileirit päivärippikouluiksi. Kirkkoherra Teemu Isokääntä puhuu leirimäisistä päiväripareista, joissa korostuu toiminnallisuus.

Konfirmaatioiden järjestämisessä Tyrnävällä halutaan kuunnella nuorten ja heidän läheistensä toivomuksia. Ratkaisuja määrittelee se, että tilaisuuksissa on noudatettava 50 hengen rajoitusta.

Lumijoen  kirkkoherra Erja Oikarinen tapaa rippikoulunuorten vanhempia 19. toukokuuta. Oikarinen haluaa kysellä myös perheiden näkemyksiä siitä, pidetäänkö heinäkuinen rippileiri leirinä etukäteissuunnitelman mukaisesti.

19. toukokuuta ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä on lisää rippikouluasiaa ja muun muassa rippikoulunuoren ja hänen perheensä haastattelu. 


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää