Vaalipostia: Toiminnallista tasa-arvoa mahdollistamassa

”Kirkossa on jo aika astua aikaan, jossa kukaan ei voi sitoa oikeuksiensa toteutumista vaatimukseen saada kieltää toisilta jotain heidän ominaisuuksiensa tai identiteettinsä perusteella”, kirjoittaa hiippakuntavaltuustoon ehdolla oleva Johanna Leponiemi.

Kirkkohallitus hyväksyi Ovet auki kaikille -suunnitelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi seurakunnissa 21.11.2023.

Kirkkohallitus on siis ottanut konkreettisen askeleen kirkon lainsäädännön ja käytännön toiminnan yhdenmukaistamiseksi vallitsevan yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja avioliittolainsäädännön kanssa. Tuen hiippakuntavaltuustoehdokkaana suunnitelman edistämistä.

Suunnitelma taustoittaa ihmisarvotyön teologiset, oikeudelliset ja toiminnalliset lähtökohdat. Näin voidaan toivottavasti yhä paremmin tunnistaa epäasiallisia käytäntöjä ja ymmärtää syvemmin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon eri tasot ja merkitykset. Uskonnonharjoitustakaan ei tarkastella erillisenä toimintana, joka oikeuttaisi poikkeamiin. Jos tämä läpäisisi käytännön toiminnan, näin painavasisältöistä suunnitelmaa tuskin tarvittaisiin.

Ovet auki kaikille -suunnitelma pohjautuu luomisen moninaisuudelle, jakamattoman ihmisarvon tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Kirkon julkisoikeudellisessa asemassa ihmisarvotyö kiteytyy lausumassa, jonka mukaan ihmisarvo ei toteudu julistuksin vaan käytännön toiminnassa. Tämä on mielestäni merkittävä linjaus ja haastaa kilvoitteluun kaikkien lähimmäisten kohtaamisessa ja palvelemisessa rakastamisasenteella.

Kirkossa on jo aika astua aikaan, jossa kukaan ei voi sitoa oikeuksiensa toteutumista vaatimukseen saada kieltää toisilta jotain heidän ominaisuuksiensa tai identiteettinsä perusteella. Näin kirkko olisi oikeasti avoin kaikille.

JOHANNA LEPONIEMI
Ehdolla hiippakuntavaltuustoon maallikkojen vaalissa
Tulevaisuuden kirkko, Oulu


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää