#Yhdessä2022 Piispa Hintikka: Kirkon tasa-arvokysely oli hurjaa ja surullista luettavaa

Lähes kymmenesosa kirkon työntekijöistä on kokenut häirintää sekä työyhteisön sisältä että ulkopuolelta. Espoon piispa Kaisamari Hintikka pitää lukua surullisena. Jokainen prosentti on liikaa, kun kyse on häirintäkokemuksista, hän sanoi Kirkkopäivillä Oulussa.

Kirkko voisi olla edelläkävijä koskemattomuuden kunnioittamisessa, mutta ikävä kyllä näin ei ole.

Tämä todettiin Oulun Kirkkopäivillä tilaisuudessa, jonka aiheena oli Mahdollisuutemme puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Edelläkävijän osan kirkolta vei tuoreeltaan keväällä julkaistu tasa-arvokysely. Sen mukaan lähes kymmenesosa kirkon työntekijöistä on kokenut häirintää sekä työyhteisön sisältä että ulkopuolelta. Luottamushenkilöiden kokema häirintä on tapahtunut pääasiassa luottamustehtävässä.

Työntekijöistä seitsemän prosenttia ja luottamushenkilöistä kolme prosenttia kertoi kokemansa häirinnän jatkuvan edelleen.

Mitä tehdä, kun häirintää tapahtuu?

Videoyhteydellä Kirkkopäivien tilaisuuteen osallistunut piispa Kaisamari Hintikka pitää kyselyn tuloksia surullisena ja näkee, että kirkossa on jatkettava puhumista ihmisten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

– Ei riitä, että asia nostetaan esille vain silloin, kun julkisuuteen tulee räikeitä häirintätapauksia.

– Meillä on hiippakunnissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden yhdyshenkilöt, mutta nyt on puhuttava erityisesti siitä, miten seurakunnissa viedään käytännössä eteenpäin ihmisten kokemuksia häirinnästä.

Hintikan kanssa videolla keskustellut Mira Leinonen Pelastusalan naiset ry:stä painotti, että sanallinen sekä fyysinen häirintä on koko yhteisön asia niin kirkossa kuin pelastusalalla.  Siksi siitä myös pitää kaikkien puhua eikä vain yhteisön ”veturihenkilöiden”.

Niin kauan kuin häirintäkokemuksien ympärillä on hiljaisuutta, ilmiö voi jatkua, Leinonen ja Hintikka muistuttivat.

Puhumme kyllä muiden ongelmista

Piispa Hintikka kertoi pohtivansa, missä määrin häirintä liittyy lähisuhdeväkivallan yleisyyteen.

– Lähisuhdeväkivalta on aihe, josta meillä ei ole tapana puhua.

Kirkkopäivien tilaisuudessa kolkutettiin suomalaisten omatuntoja kysymällä, miksi Suomessa liitetään herkästi kodeissa tapahtuva väkivalta esimerkiksi Latinalaiseen Amerikkaan, mutta mielellään ei puhuta siitä, että Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle.

– Tässä meillä olisi peiliin katsomisen paikka. Miksi oma raaka todellisuutemme unohtuu? Hintikka herätteli.

 

Meillä on hiippakunnissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden yhdyshenkilöt, mutta nyt on puhuttava erityisesti siitä, miten seurakunnissa viedään käytännössä eteenpäin ihmisten kokemuksia häirinnästä.

Kaisamari Hintikka

 

Lähetysseuran työ sai kehuja

Kirkkopäiväyleisö kuuli tilaisuudessa Suomen Lähetysseuran työstä perheväkivallan uhrien parissa Tansaniassa.

Lähetysseura teki työtä kahden suomalaisen yrityksen kanssa, jotta tansanialaiset väkivaltaa kokeneet tytöt ja naiset saisivat apua helpommin.

Yhteistyön tuloksena syntyi AINO-chatbot. Botti ohjaa väkivaltaa kokeneen ottamaan yhteyttä oikeihin tansanialaisiin tahoihin, mutta se antaa myös psykososiaalista tukea tekstimuodossa.

Lähetysseuran ja kumppaneiden ideoima botti sai kehuja kirkkopäivätilaisuudessa.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää