Hautaan siunaaminen ja muistotilaisuus samalla kertaa

Muhoksen seurakunnassa korona-aika on synnyttänyt uudenlaisen hautaamisen käytännön: hautaan siunaaminen ja muistotilaisuus voidaan pitää samalla kertaa kirkossa.

||

Meille kaikille jäi hyvä mieli tilaisuudesta, kuvailee muhoslainen Jorma Keränen isänsä huhtikuisia hautajaisia.

Kaarlo Keräsen 95-vuotiskahvit oli ehditty juoda joulukuussa, mutta maaliskuun viimeisenä päivänä voimat uupuivat.

Kuolemaa seuraavana päivänä lapset pukivat isänsä tämän omiin vaatteisiin.

– Samana päivänä Pappa teki vielä viimeisen reissunsa Rantatiellä. Arkku ruumisauton kyydissä kävi vielä hetken maisemissa, missä Pappa syntyi, kasvoi ja teki elämäntyönsä, Jorma Keränen kertoo.

”Pappa toivoi lohikeittoa ja lauluesitystä”

Läheisillä oli aluksi sulattelemista siinä, että korona-ajan hautajaisissa saattoväen kokoa pitää rajata.

– Säikähdimme aluksi, että emme saa hautajaisia, jollaisia Pappa itse toivoi. Hänellä oli paljoin ystäviä ja tuttavia.

– Hautajaistensa varalle hänellä oli kaksi toivetta: tarjota vieraille kermainen lohikeitto ja kuulla lapsenlapsi Paulan lauluesitys. Kumpaakaan näistä emme nyt poikkeusoloissa pystyneet toteuttamaan.

Hautajaiset pidettiin 11. huhtikuuta hiukan totutusta poiketen: muistotilaisuus pidettiin kirkossa jo siunaustilaisuuden yhteydessä.

– Mietimme sitäkin vaihtoehtoa, että järjestetään muistotilaisuus myöhemmin sillä väellä, joka normaalioloissa olisi kutsuttu hautajaisiin. Kun asiaa jonkin aikaa mietittiin, alkoi tuntua luontevammalta pitää muistotilaisuuskin jo nyt.  Arvelimme, että varmasti tunnelma olisi erilainen muistotilaisuudessa, joka pidetään vasta monen kuukauden päässä hautaamisesta.

Videoyhteydellä mukana Etelä-Suomesta käsin

Adresseja saapui paljon. Niiden lukeminen annettiin lastenlasten tehtäväksi. Muistotilaisuudessa kuultiin lisäksi yhden lapsenlapsen pitämä muistopuhe sekä muutamia muistelutarinoita henkilöiltä, jotka eivät voineet hautajaisiin osallistua.

– Nuorilla oli varmaan kova paikka puhua kirkossa heti papin puheen perään, mutta hyvin he siitä selviytyivät, Keränen sanoo ylpeänä.

 

 

Hautajaiset videokuvattiin alusta loppuun. Näin kuusi Etelä-Suomessa asuvaa lastenlasta perheineen saattoi seurata tilaisuutta striimattuna.

Saattoväkeä oli lopulta 16, sillä alkuperäiseen ohjeeseen 10 hengen maksimimäärästä ehti tulla myönnytys.

 

Vielä me kokoonnumme tällä porukalla, käymme haudalla, syömme lohikeittoa ja kuuntelemme sen laulunkin.

 

Kättelyt ja halaukset – hautajaisiin normaalisti kuuluvat osanoton ja lohdutuksen eleet – piti korona-ajan hautajaisissa unohtaa.

– Hiukan oudolta tuntui sekin, että hautaan laskemisen jälkeen ihmiset hajaantuivat kukin koteihinsa.  Mutta voi sanoa, että kokonaisuutena kaikki onnistui hyvin, Keränen summaa.

Papan toivekin aiotaan vielä toteuttaa:

– Lupasin, että kokoonnumme myöhemmin tällä porukalla, joka nyt saatteli Papan haudan lepoon. Käymme haudalla, syömme lohikeittoa ja kuuntelemme sen laulunkin.

Muistotilaisuus pidetään ennen päätösvirttä

Suositus korona-ajan hautajaisiin on toimittaa hautaan siunaaminen hautausmaalla. Muhoksella hautaan siunaamisia on maalis–huhtikuussa ollut mahdollista toimittaa lähimpien omaisten läsnä ollessa myös kirkossa.

– On mukavampi hoitaa hautajaiset lämpimässä ja puhuttelevassa kirkkotilassa, sanoo kirkkoherra Jouni Heikkinen.

Kirkkoon omaiset voivat tehdä muistopöydän kynttilöineen, kukkineen ja valokuvineen. Kirkossa on myös mukavampi lukea muistoadressit, Heikkinen perustelee ja muistuttaa myös musiikin hoitavasta merkityksestä surussa:

– Omaiset mielellään ehdottavat musiikkiesityksiä. Urkumusiikki on hyvä keino rikastaa hautaan siunaamista.

Hautaan siunaaminen toimitetaan muutoin tavanomaisen kaavan mukaan, mutta ennen päätösvirttä pidetään vainajan muistotilaisuus.

– Siinä kohtaa luetaan omaisille tulleet adressit ja pidetään mahdolliset muistelupuheenvuorot. Päätösvirren jälkeen osallistujat hakevat kukkatervehdykset arkulta, jonka jälkeen saattoväki surumusiikin saattelemana lähtee hautausmaalle Kirkkosaareen.

 

 

Heikkisen mukaan seurakuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä uudenlaiseen vaihtoehtoon.

– On edelleen mahdollista pitää muistotilaisuus myöhempänä ajankohtana, mutta monet ovat pitäneet luontevana pitää sen arkun äärellä eikä vasta ehkä kuukausien päästä, Heikkinen sanoo.

Niin onnistunut kuin uusi hautaamisen käytäntö onkin ollut, Heikkinen ei usko, että käytäntö jää elämään koronapandemian päätyttyä:

– Valtaosa omaisista haluaa pitää hautaan siunaamisen ja muistotilaisuuden erillisinä, sillä meillä Muhoksella ruokailu on perinteisesti olennainen osa muistotilaisuutta.

– Sen sijaan veikkaan, että hautajaisten kuvaaminen ja tallentaminen omaisille yleistyy jatkossa.

Nyt korona-aikana Muhoksella kaksiin hautajaisiin on hankittu paikalle videokuvaaja, joka on kuvannut hautajaiset alusta loppuun siunaustilaisuudesta hautaan laskemiseen saakka. Hautajaisista on voitu välittää reaaliaikainen videolähetys ihmisille, jotka eivät voi olla paikalla. Tilaisuudesta jää omaisille tallenne muistikortille, joten hautajaisia voi katsella vielä jälkeenkin päin.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää