Jopa 5 000 kiloa ruokaa viikossa - Hiukkavaaran logistiikkakeskuksen toiminta pääsi täyteen vauhtiin

Oulussa toimivaan keskukseen haetaan hävikkiruokaa kaupoista ja kouluilta. Ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille. Viiden ensimmäisen kuukauden aikana ruoka-apua on ehditty antaa yli 11 000 kertaa.

Marjo Mettovaara kantaa ruokaa täynnä olevaa pahvilaatikkoa pakettiautosta.|Noudettua hävikkiruokaa laatikossa.|Marjo Mettovaara seisoo pakettiauton luona.

– On yllätys, kuinka myönteisesti logistiikkakeskuksen toiminta on otettu vastaan. Toimintamme on päässyt kasvamaan nopeasti.

Näin toteaa projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg, joka on ollut mukana perustamassa hävikkiruoan logistiikkakeskusta Oulun Hiukkavaaraan.

Elokuun lopulla toimintansa aloittaneen keskuksen autot hakevat viikon aikana noin 5 000 kiloa ruokaa eri puolilla Oulua sijaitsevista elintarvikeliikkeistä ja kouluista. Logistiikkakeskuksessa ruoka lajitellaan ja kuljetetaan ruoka-apua jakaville tahoille kuten seurakunnille, asukastuville, järjestöille ja yhdistyksille.

– Viiden kuukauden aikana ruoka-avun antajat ovat pystyneet auttamaan keskuksen välittämillä elintarvikkeilla jo yli 11 000 kertaa, kertoo McQueen-Winberg.

Lahjoittajiksi tuli aivan uusia tahoja

Kiertotalouden logistiikkakeskuksella on tällä hetkellä sopimus 46 lahjoittajan kanssa. Näistä 25:n luona keskuksen auto käy päivittäin. Keskitetty kerääminen on saanut uusiakin tahoja lahjoittamaan ruokaa.

Lahjoittajien määrä vaikuttaa siihen, millaista ruoka-apua on tarjolla.

– Yhdestä paikasta tulee paljon lihaa ja kalaa, toisesta hedelmiä ja vihanneksia, kolmannesta leivonnaisia. Laaja lahjoittajaverkosto takaa sen, että ruoka-apu on monipuolista.

Noudettua hävikkiruokaa laatikossa.

Mitä enemmän lahjoittajia on, sitä monipuolisempaa on ruoka-apu.

Valmiiksi haettu ruoka vapauttaa aikaa muuhun

Logistiikkakeskuksessa haetaan jatkuvaa tasapainoa kulloinkin saatavan ruokamäärän ja ruoka-avun tarpeen välillä. Hiukkavaarasta lähtee tällä hetkellä elintarvikkeita 25 taholle.

– Suurin osa heistä välittää ruoan eteenpäin kassijakona tai valmistaa siitä lounaita, kertoo vuoden alussa projektikoordinaattorina aloittanut Tiina Nokela.

Nokelan ja McQueen-Winbergin mukaan keskus on lisännyt ruoka-aputoimijoiden jakaman ruoan määrää. Hävikin käyttö ylipätään on tehostunut, sillä 40 prosenttia ruoka-avun antajista ei ole käyttänyt hävikkiruokaa aikaisemmin.

– Olemme saaneet palautetta myös siitä, että voimavaroja liikenee enemmän muuhun auttamistyöhön kun elintarvikkeita ei enää tarvitse hakea itse.

Osa ruoka-aputoimijoista on ollut aikeissa lopettaa toimintansa, mutta jatkanut sitä saatuaan tukea logistiikkakeskukselta. Keskukselta saatavan tuen ansiosta neljä tahoa on alkanut tarjota ruoka-apua muun toimintansa ohella.

Ruokajaosta tuli palkkatyö

Hävikkiruoan hyödyntäminen tarjoaa vapaaehtoistyötä, mutta myös palkka- ja palkkatukitöitä sekä mahdollisuuksia työkokeiluun.

Marjo Mettovaara aloitti työt Hiukkavaarassa syyskuun alussa. Hän hakee elintarvikkeita, lajittelee niitä ja vie ruoka-aputoimijoille.

– Olen tykännyt tästä tosi paljon. Tätä ennen jaoin ruoka-apua Rajakylän asukastuvalla viiden vuoden ajan vapaaehtoistyönä. Nyt saan samasta työstä palkkaa.

Mettovaara on nähnyt keskuksen nopean kehittymisen läheltä.

– Aivan aluksi meillä oli vain muutama kauppa, josta haimme ruokaa ja hakijoitakin oli vain kaksi. Yhteistyössä olevien kauppojen määrä on lisääntynyt nopeasti ja tällä hetkellä ruokaa hakee kuusi henkilöä.

Marjo Mettovaara arvostaa sitä, että hävikkiruoka tulee hyötykäyttöön. Siitä on apua monelle.

– Rajakylässä huomasin, kuinka paljon avuntarvitsijoita on. Ruokaa tultiin hakemaan muistakin kaupunginosista. Logistiikkakeskuksen ansioista jakopaikkojakin on nyt enemmän.

Marjo Mettovaara seisoo pakettiauton luona.

Marjo Mettovaara kokee tekevänsä tärkeää työtä, jossa voi samalla hyödyntää hävikkiruokaa ja auttaa ihmisiä.

Logistiikkakeskuksen perustamisen taustalla on kaksivuotinen Prikka kiertoon -hanke. Se saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.

Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja muita toteuttajia Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun kaupunki.

Viiden kuukauden aikana:

  • Ruoka-apua on annettu 11 112 kertaa
  • Ruokailuja 107
  • Ruokakassien jakotapahtumia 229
  • Vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia 40
  • Logistiikkakeskuksessa työkokeilussa tai harjoittelussa olleita 15

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää