Rukouksin rakennettu huone

Johanna Holma ja Niilo Karjalainen arvostavat menneiden sukupolvien ponnisteluja Koulukadun rukoushuoneen hyväksi. Uusheräyksen rukoushuone-säätiö juhlii satavuotishistoriaansa.

Johanna Holma

Johanna Holmalle (kuvassa) Koulukadulla sijaitseva Uusheräyksen rukoushuone tuli tutuksi jo lapsuudessa. Hän muistaa kiehtovan korkeat tuolipinot, joiden päälle lapsia varoiteltiin kiipeämästä.

Holma kertoo seuroista, joissa hän sisaruksineen pääsi esiintymään.

– Paikka on täynnä muistoja. Yhä edelleen tuntuu hyvältä käydä siellä, sillä tunnen rukoushuoneelta monia ihmisiä.

– On ollut kiva huomata, että vanhempi väki on aidosti kiinnostunut, mitä meille rukoushuoneen lapsille kuuluu nyt aikuisina, Johanna Holma selvittää.

12 vastuunkantajaa eikä sattumalta

Lestadiolaisen Uusheräys -liikkeen keräämien historiatietojen mukaan Koulukatu 41:ssä sijaitsevan tontin ja talon osti vuonna 1908 ”joukko uskovia ystäviä”.

Vuonna 1922 perustettiin Lestadiolainen Uusi Rukoushuone -säätiö, joka viettää satavuotisjuhlaansa pääsiäisen jälkeen sunnuntaina.

1969 vanha rukoushuone purettiin, mutta jo seuraavana vuonna samassa osoitteessa pidettiin jälleen lestadiolaisseuroja. Paikalle oli rakennettu kerrostalo.

Säätiö omistaa yhä Koulukadun kerrostalosta useamman huoneiston. Musta-valkoinen rukoushuone-kyltti näkyy Koulukadun kulkijoille.

Säätiössä vastuuta kantaa 12 henkilöä. Määrä ei kenties ole pelkän sattuman seurausta, sillä myös opetuslapsia oli 12. Näin toteaa rukoushuone-säätiöön kuuluva Niilo Karjalainen.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Koulukadun rukoushuone sijaitsee samassa talossa kuin Lääkärikeskus Gyneko.

Hyvä kohtelu innosti jäämään taloon

Niilo Karjalainen löysi herätysliike Uusheräyksen hengelliseksi kodikseen 1980-luvun alkupuolella.

– Haukiputaalla pappina toiminut Pekka Siljander kannusti minua käymään Uusheräyksen seuroissa. Olin kokenut hengellisen heräämisen aikuisiällä, mutta mikään herätysliike ei ollut minulle tuttu, Karjalainen palaa aikoihin 40 vuotta sitten.

– Uusheräyksessä minut otettiin hyvin vastaan. Vanhemmat kristityt neuvoivat ja ohjasivat, sillä en tiennyt entuudestaan juuri mitään hengellisistä asioista.

Aika pian Karjalainen uskaltautui liikkeen puhujaksi ja 1990 hänestä tuli rukoushuone-säätiön jäsen.

Säätiön satavuotishistoriaa koonnut Karjalainen kertoo kunnioittavansa menneiden sukupolvien uskollisuutta omaa hengellistä liikettä kohtaan.

– Omistamiemme huoneistojen vuokratuloilla olemme voineet pyörittää rukoushuoneella järjestettävää toimintaa.

 

Niilo Karjalainen on Oulun alueen Uusheräyksen pitkäaikainen vastuunkantaja.

Sotavuosina rukoushuone oli majoituspaikka ja koulutila

Tasavuotisjuhlan lähestyessä myös Johanna Holma on perehtynyt säätiön vuosikertomuksiin. Hän kertoo hieman yllättyneensä rukoushuoneen vilkkaasta toiminnasta läpi vuosikymmenten.

– Seuroja, pyhäkouluja, lasten kerhoja, nuorten raamattupiirejä, lauluryhmiä sekä myyjäisiä. Rukoushuone ei ole ollut tyhjillään pitkiä aikoja.

– Oulun pommituksissa vanha kiinteistö koki vahinkoja, mutta ne pystyttiin korjaamaan. Rukoushuoneessa on majoitettu sotilaita ja paikka muuntui kouluksi, kun varsinaiset koulutilat toimivat sotilassairaaloina, Holma kertaa mieleen jääneitä historian tapahtumia.

– Vuosikertomusten äärellä on syntynyt sellainen tunne, että rukoushuoneen perustamiseen liittyi paljon rukousta. Rukous on hyvä perusta myös kaikelle tulevalle toiminnalle.

– Minulle on tärkeää se, että rukoushuoneella toimitaan avoimesti yhdessä muiden herätysliikkeiden ja hengellisten järjestöjen kanssa.

– Itseäni en halua määritellä vain yhden liikkeen kautta, Holma lisää.

Koulukadun rukoushuoneella on myös Pohjois-Pohjanmaan Kansanlähetyksen toimisto.

 

 Seuroja, pyhäkouluja, lasten kerhoja, nuorten raamattupiirejä, lauluryhmiä sekä myyjäisiä. Rukoushuone ei ole ollut tyhjillään pitkiä aikoja. Oulun pommituksissa vanha kiinteistö koki vahinkoja, mutta ne pystyttiin korjaamaan. Rukoushuoneessa on majoitettu sotilaita ja paikka muuntui kouluksi, kun varsinaiset koulutilat toimivat sotilassairaaloina.

Johanna Holma

 

Mikä Uusheräys?

  • Uusheräys on lestadiolaisuuden suunta, joka syntyi 1900-luvun alussa lestadiolaisen liikkeen hajaannuksen seurauksena.
    Seurat ovat keskeisintä toimintaa lestadiolaisuudessa.
  • Uusheräys on ollut koko historiansa ajan aktiivinen lähetystyössä.
  • Herätysliikkeellä on noin 3000 kannattajaa pääasiassa Pohjois-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.
  • Kalajoen kristillinen opisto on uusheränneiden perustama oppilaitos.
  • Rukoushuone-säätiön juhla on 24. huhtikuuta kello 15 Koulukadun rukoushuoneella.

Nykyisen rukoushuoneen seinällä on valokuva vanhasta, puretusta tilasta Koulukadulla.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää