Veteraani Onni Toljamo on yhä isänmaan asialla

’- Itsenäisyyttä kannattaa juhlia, toteaa oululainen sotaveteraani Onni Toljamo. Vastikään 99 vuotta täyttänyt Toljamo uskoo, että voima on paras puolustus.

Oululainen sotaveteraani Onni Toljamo oli vastikään mukana puolustusvoimien kutsuntatilaisuudessa.

Puheenvuorossaan Toljamo muistutti nuoria kutsunnanalaisia siitä, että he saavat osallistua kutsuntoihin vapaassa isänmaassa ja astua palvelukseen rauhan vallitessa. He eivät joudu heti etulinjaan, toisin kuin Toljamo ja hänen ikätoverinsa.

Sodan kokeneena hänellä on selkeä näkemys siitä, kuinka rauha myös parhaiten säilyy.

– Puolustuksen pitää olla vahva ja näyttää siltä myös ulospäin. Ihan niin kuin Suomessa.

Euroopassa puhjennutta sotaa hän pitää hirvittävänä asiana, mutta oman isänmaan puolesta hän ei pelkää.

– Suomen puolustustahto, omat puolustusvoimat ja Naton tuoma turva ovat sellainen voima, joka varmistaa elämän jatkumisen turvallisin mielin.

Jokaista tarvitaan kun vaara uhkaa

Talvisodan aikana Onni Toljamo toimi nuorena suojeluskuntalaisena kotipaikkakunnallaan Ranualla ilmavalvontaosastossa. Osastoon kuului myös 14 lottaa, jotka valvoivat tornissa ilmatilaa.

Jatkosodan sytyttyä Toljamo anoi pääsyä rintamalle vapaaehtoisena kesällä 1941. Hänet sijoitettiin jälleen ilmavartioasemalle, nyt tosin sotatoimialueelle. Vuoden 1942 tammikuussa hänet kutsunnassa määrättiin asepalvelukseen ja lyhyen koulutusvaiheen jälkeen siirrettiin rintamajoukkoihin.

Sotavuosien jälkeen Toljamo palasi kotiin, mutta noin 93 000 jäi kokonaan palaamatta ja lähes 200 000 palasi enemmän tai vähemmän haavoittuneina.

Pitkään Rintamaveteraaniliiton valtakunnallisena puheenjohtajana toiminut Toljamo tietää, että vaaran uhatessa valtio tarvitsee kaikkia voimiaan. Hän kertoo kannattaneensa asepalveluksen avaamista naisista heti siitä asti, kun asiasta alettiin aikoinaan puhua.

– Se ei ole ollenkaan harvinaisuus kansainvälisesti, hän perustelee.

Ensimmäiset naiset astuivat palvelukseen Suomessa vuonna 1995. Toljamon mielestä myös jonkinlainen koulutus niin sotaa kuin muita poikkeustiloja varten olisi paikallaan kaikille suomalaisille. Jokaiselle löytyisi varmasti tehtävää.

Veteraanien perintö on pidettävä elossa

Veteraanijärjestöjen toiminta muuttuu lähivuosina perinnetyöksi.

– Rintamaveteraaniliitto lopettaa vuonna 2023 ja veteraaneista huolehtiminen siirtyy perinnejärjestölle, Toljamo kertoo.

Veteraanien asiat ovat kuitenkin nyt hyvin. Se on vaatinut kuitenkin vuosikymmeniä kestäneen vaikuttamistyön.

– Nyt on tärkeää, että myös veteraanien leskistä huolehditaan.

Vaikka veteraaneja ei muutaman vuoden jälkeen enää ole keskuudessamme, veteraanivaikuttaja toivoo, että esimerkiksi 27. huhtikuuta pidettävästä kansallisesta veteraanipäivästä ei luovuta.

– Se on tärkeää maanpuolustustahdon ylläpitämiseksi.

Toljamo kertoo ihastuneensa heti Oulun seurakuntien Sankarivainajien tarinat -hankkeeseen siitä kuultuaan. Sen avulla pyritään saamaan jälkipolville tietoa mahdollisimman monen sodassa kaatuneen elämästä.

– Niin pientä tietoa ei olekaan, joka ei olisi tärkeä, hän toteaa ja kannustaa ihmisiä käymään läpi valokuvakansioitaan ja lähettämään myös muuta tietoa.

Itsenäisyys on yhteinen ilonaihe

Onni Toljamo täytti ensimmäisenä adventtisunnuntaina 99 vuotta.

– Ihmettelen, miten minun kohdalleni on tullut näin pitkä elämä.

Juhlapäivänä ei ollut vastaanottoa. Päivää juhlittiin perhepiirissä molempien poikien ja ja tyttären sekä muiden läheisten kanssa.

Itsenäisyyspäivää Toljamo sen sijaan juhlistaa joukolla osallistumalla Oulun kaupungin Madetojan salissa järjestämään juhlaan.

– Itsenäisyys on entistä tärkeämpi tänä päivänä.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää