Hartaus sunnuntaille 26.3.

Jumala ei kerro meille, millä perusteella Hän meille jakaa syntymän ihmettä, muistuttaa Mono Kuoppala.

Äidiksi?

Olen kahden maailman ihanimman aikuisen tyttären äiti. Muutamia vuosia synnytysten jälkeen sain gynekologilta kuulla järisyttävän uutisen, että raskauteni on ollut todellinen ihme ja kaksi kertaa käsittämätön ihme.

Oman kokemukseni pohjalta oletan osaavani aavistaa jotakin siitä hämmästyksestä, mitä Maria ja Elisabet tunsivat kuullessaan olevansa raskaana. Sen, minkä ei pitänyt milloinkaan olla mahdollista, tapahtuisi todellakin nyt. Ihmeellistä, mutta niin totta.

Marianpäivän tekstit piirtävät kuvaa kahdesta hyvin erilaisesta tiestä odottavaksi äidiksi.

Maria, melkein lapsi vielä itsekin, yllätettiin täysin uutisella raskaudesta. Ilman fyysistä suhdetta mieheen sen ei pitänyt olla edes mahdollista. Iäkäs Elisabeth, monien vuosien pettymyksen jälkeen kaikesta toivosta luopuneena ja synnyttäjäksi yli-ikäisenä, yllätettiin myös tiedolla raskaudesta.

Näiden kahden erilaisen äidin väliin jäävät ne onnelliset, jotka suunnittelevat, yrittävät ja saavat toivotut lapsensa, adoptoivat lapsia, saavat hedelmöityshoitoja, päättävät etteivät koskaan halua äidiksi, vasten omaa tahtoaan äidiksi päätyvät ja myös he, jotka eivät koskaan pääse äidiksi, vaikka eri keinoin kaikkensa yrittävät.

Jumala ei kerro meille, millä perusteella Hän meille jakaa syntymän ihmettä. Jos kertookin, niin emme osaa sitä tulkita. Marian ja Elisabetin tavoin kaikkia meitä haastetaan luottamaan Jumalaan ja noudattamaan hänen tahtoaan.

Siihen tyytyminen on erityisen vaikeaa silloin, kun se on vahvassa ristiriidassa oman toiveen kanssa. Kaikissa meissä asustaa vielä se noin kolmevuotias uhmaikäinen, joka tarmokkaasti testaa omaa tahtoaan.

Yritämme omin voimin selvitä kaikista asioista, vaikka meidän ei tarvitsisi. Suuren ja vaikean tehtävän edessä voimme rukoilla Jumalalta apua ja johdatusta.

MONO KUOPPALA
Kirjoittaja on oululainen kirkon nuorisotyöntekijä

 

Marian ilmestyspäivä
Psalmi: Ps. 113:1–8
1. lukukappale: 1. Moos. 3:8–15
2. lukukappale: Gal. 4:3–7
Evankeliumi: Luuk. 1:39–45

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Ps. 113:1–8
Halleluja! Ylistäkää Herran nimeä,
ylistäkää, te Herran palvelijat!
Siunattu olkoon Herran nimi nyt ja aina!
Idän ääriltä kaukaiseen länteen saakka
kaikukoon Herran nimen ylistys!
Herra on korkea, kaikkien kansojen valtias,
yli taivaitten kohoaa hänen kirkkautensa.
Onko ketään Herran, meidän Jumalamme, vertaista?
Hän istuu valtaistuimellaan korkeuksissa
mutta näkee alas maan syvyyksiin.
Ei ole taivaassa, ei maassa
ketään hänen vertaistaan!
Hän nostaa köyhän tomusta, hän kohottaa kurjan loasta
ja asettaa hänet ylhäisten joukkoon, kansansa ylimysten vierelle.

1. Moos. 3:8–15
Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.” Herra Jumala kysyi: ”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt!” Nainen vastasi: ”Käärme minut petti, ja minä söin.”
Herra Jumala sanoi käärmeelle:
– Koska tämän teit, olet kirottu.
Toisin kuin muut eläimet,
karja ja pedot,
sinun on madeltava vatsallasi
ja syötävä maan tomua
niin kauan kuin elät.
Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille
ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:
ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,
ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

Gal. 4:3–7
Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia. Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska tekin olette Jumalan lapsia, hän on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: ”Abba! Isä!” Sinä et siis enää ole orja vaan lapsi. Ja jos kerran olet lapsi, olet myös perillinen, Jumalan tahdosta.

Luuk. 1:39–45
Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää