Korona sai Oulun seurakunnat investoimaan videolähetyksiin

Oulun seurakuntiin on hankittu neljä kannettavaa videolähetysyksikköä. Viikottaisia lähetyksiä on tulossa myös Hailuodon seurakunnasta. Yhteisten tilaisuuksien lisäksi suoraa lähetystä voi välittää yksityisesti esimerkiksi kastejuhlasta tai hautajaisista.

|

Seurakunnissa on kuultu niin Suomen valtioneuvoston, Kirkkohallituksen kuin Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin ohjeita yleisötilaisuuksien vähentämisestä.

Kirkko huolehtii  poikkeusaikanakin lakisääteisistä tehtävistään, eli jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten (häät, hautajaiset, kasteet) toimittamisesta sekä rekisterien ylläpidosta, mutta muu toiminta on valtaosin laitettu toistaiseksi tauolle.

Useissa seurakunnissa on viritelty erilaisia mahdollisuuksia välittää esimerkiksi jumalanpalveluksia tai musiikkitilaisuuksia verkon kautta. Näin osallistuminen onnistuu ilman tartuntavaaraa.

Oulun seurakunnissa on haluttu varmistaa osallistumismahdollisuudet ostamalla neljä kannettavaa videolähetysyksikköä. Yksiköt otettiin käyttöön sunnuntaina 15. maaliskuuta.

– Opastamme kaikki lähetystoiminnasta kiinnostuneet seurakuntien työntekijät laitteiden käyttöön, kertoo Ilmari Mäenpää, yrittäjä Virtuaalikirkon takana.

Sunnuntain messu videoitiin viidestä oululaiskirkosta

Jo vuosia Virtuaalikirkon kautta on lähetetty joka sunnuntai messu Oulun tuomiokirkosta sekä liki joka kuukausi Oulunsalon kirkosta. Jatkossa Oulunsalosta ja Hailuodosta on tarkoitus lähettää jotain viikoittain.

Uusilla laitteilla lähetyksen voi Mäenpään mukaan tehdä vaikka keskeltä korpea, ja videot voi välittää myös esimerkiksi Facebookin kautta.

Uusien yksiköiden avulla myös jumalanpalvelukset Kiimingin, Oulujoen ja Puolivälinkankaan Pyhän Tuomaan kirkosta välitettiin Virtuaalikirkkoon. Yksistään Kiimingin kirkon konfrmaatiomessua seurasi noin 600 katsojaa.

 

Yksistään Kiimingin kirkon konfrmaatiomessua seurasi noin 600 katsojaa.

 

Lähetys voidaan jakaa Virtuaalikirkon kautta joko julkisesti tai yksityislähetyksenä, jolloin kaikille mukaan kutsutuille lähetetään linkki, jolla pääsee seuraamaan suoraa lähetystä.

Tällainen maksullinen mahdollisuus on ollut käytössä aiemminkin, ja se sopii esimerkiksi hautaan siunaamisen, vihkitilaisuuden tai kastejuhlan taltioimiseen. Näin esimerkiksi kauempana asuvat sukulaiset ja ystävät pääsevät osallistumaan tilaisuuteen.

Poikkeusajan voi nähdä mahdollisuutena kehittää toimintaa

Mäenpään mukaan seurakunnilla on poikkeuksellisena aikana hyvä tilaisuus tarjota ihmisille lohtua ja muuta ajateltavaa. Korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset tarjoavat mahdollisuuden ottaa innovatiivisesti käyttöön uusia toimintatapoja.

 

Korona ja sen mukanaan tuomat rajoitukset tarjoavat mahdollisuuden ottaa innovatiivisesti käyttöön uusia toimintatapoja.

 

– Olemme saaneet useita kiitosviestejä lähetyksistä ihmisiltä, jotka eivät pääse paikalle tai uskalla liikkua ihmisten ilmoilla.

Oulun lähetysten lisäksi Virtuaalikirkon kautta voi seurata viikottain lähetyksiä Kuopion ja Turun tuomiokirkoista. Sunnuntaina 15. maaliskuuta kaikkia  jumalanpalveluslähetyksiä seurasi noin 7000 katsojaa. Luku olisi voinut olla isompikin, mutta Mäenpää uskoo, että katsojamäärä tulee kasvamaan, kun tieto leviää.

– Tänä viikonloppunakin katsojia oli niin Etelä-Afrikasta, Kanadasta, Espanjasta kuin Mauritiukselta, Mäenpää listaa.

Oulun seurakunnissa suunnitellaan ja ideoidaan parasta aikaa, mitä ja millaisia tapahtumia verkon kautta voitaisiin välittää videona. Suunnitelmissa on ainakin joka päivä lähetettävä rukoushetki, ja myös Marianpäivän runoillan lähettämistä on pohdittu.

Jumalanpalvelukset voi kuunnella nettiradion kautta suorana lähetyksenä jokaisesta Oulun seurakunnasta.

Myös muissa Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa otetaan käyttöön erilaisia tapoja messujen, hartaushetkien tai vaikkapa keskustelutilaisuuksien välittämiseen verkon kautta.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää