Muhos saa piispan viikonloppuvieraaksi

Muhoslaiset pääsevät jututtamaan piispa Jukka Keskitaloa viikonloppuna. Sunnuntaina kuullaan piispantarkastuksen raportti ja kokoonnutaan juhlalounaalle.

Muhoksen kirkko ilmasta käsin. Kuvaaja: Valto Savolainen

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo seurueineen suorittaa piispantarkastuksen Muhoksen seurakunnassa 22.–24. maaliskuuta 2024.

– Muhoksen seurakunnan piispantarkastus osuu mielenkiintoiseen ajankohtaan, kun selvityshenkilö on juuri jättänyt raporttinsa Muhoksen, Utajärven ja Vaalan seurakuntien yhteistyönäkymistä, piispa Jukka Keskitalo kertoo.

Esitys on, että seurakunnat yhdistyisivät yhdeksi seurakunnaksi. Utajärven ja Vaalan seurakunnat muodostaisivat kuitenkin kummatkin omat alueseurakuntansa. Piispa pitää esitystä seurakuntien toimintaedellytysten turvaamisen kannalta kaukonäköisenä.

Piispantarkastusviikonloppu käynnistyy perjantaina kello 9 aamuhartaudella ja aloitustilaisuudella Muhoksen kirkossa. Tilaisuus on avoin kaikille ja siinä kerrotaan myös koko viikonlopun ohjelmasta.

Tilaisuuden päätteeksi piispa siunaa käyttöön Muhoksen kirkon pihassa olevan uuden Kirkkotuvan, jossa on säilytystiloja vainajille, huoltotiloja sekä jäähyväistenjättöhuone.

Perjantaipäivän aikana piispan seurue vierailee Muhoksen lukiossa ja tapaa lukiolaisia. Kouluvierailun jälkeen seurue tapaa Muhoksen kunnan johtoa sekä vierailee kotijuustola Koivulassa.

Lauantain ohjelma käynnistyy aamupalalla Mettäperän navetalla. Tämän jälkeen piispa seurueineen keskustelee Muhoksen seurakunnan työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa. Keskusteluissa käsitellään seurakunnan tilannetta, tulevaisuuden näkymiä ja strategiaa.

Lauantaipäivä päättyy konserttiin Muhoksen kirkossa kello 16, jossa ohjelmisto koostuu niin klassisesta kuin kevyemmästäkin musiikista muhoslaisten toteuttamana.

Piispantarkastus huipentuu sunnuntain 24.3. juhlamessuun Muhoksen kirkossa kello 10. Messun jälkeen ohjelmassa on piispantarkastuksen yleinen osa, jossa piispa seurueineen antaa lausuntonsa Muhoksen seurakunnasta.

Lausunnon jälkeen on tarjolla ruokailu ja kahvit noin kello 12.15 alkaen Muhoksen seurakuntatalolla. Sunnuntain tilaisuudet ja ruokailu ovat kaikille avoimia tilaisuuksia.

– Piispan visitaatio seurakunnassa on aina juhlahetki, ja Muhoksen seurakunta haluaa järjestää onnistuneen vierailun. Vaikka itse piispantarkastukseen liittyy paljon vakiintuneita perinteitä, olemme miettineet tapahtumia niin että voisimme näyttää piispan seurueelle jotakin muhoslaista osaamista, Muhoksen seurakunnan kirkkoherra Vesa-Tapio Palokangas toteaa.

Perjantain aloitustilaisuus ja sunnuntain messu ovat seurattavissa myös striimin kautta Muhoksen seurakunnan YouTube-kanavalla sekä Facebook-sivulla.

**

Piispantarkastuksella on satojen vuosien perinteet

  • Piispantarkastus on satoja vuosia vanha kirkollinen tapa, jonka mukaan piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa. Tarkastus osuu seurakunnan kohdalle noin kerran reilussa vuosikymmenessä. Muhoksen seurakunnan edellinen tarkastus oli vuonna 2012.
  • Piispantarkastus on kokonaisuudessaan noin vuoden mittainen prosessi, vaikka varsinainen piispan vierailu seurakunnassa järjestetäänkin yhden viikonlopun aikana. Uudistunut piispantarkastusprosessi keskittyy tulevaisuuden näkymiin sekä seurakunnan työn tukemiseen.
  • Piispantarkastuksessa piispa tapaa seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja seurakuntalaisia sekä tutustuu seurakunnan toimintaan ja paikkakunnan todellisuuteen.
  • Tapaamisissa alueen yritysten, palveluiden ja työnantajien kanssa jaetaan tämän hetken kuulumisia sekä pohditaan tulevaisuuden näkymiä. Piispantarkastuksessa kuullaan myös ajatuksia yhteistyöstä seurakunnan kanssa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää