Kirkolliskokous uudistui reippaasti

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous on valittu. Lähes kaksi kolmasosaa valituista on uusia. Uudistusmielisillä on kirkolliskokouksessa niukka enemmistö. Naiset saivat lisää paikkoja.

Myös Oulun hiippakunnan kirkolliskokousryhmään tuli uusia nimiä.

Uudistusmieliset saavuttivat kuusi lisäpaikkaa kirkolliskokoukseen. 

Liberaaleiksi profiloituneet valitsijayhdistykset saivat niukan enemmistön, 51 prosenttia kirkolliskokouksen edustajanpaikoista.

Kirkolliskokoukseen valittiin 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa. Nyt valituista uusia on 60 eli lähes kaksi kolmasosaa (63 %) kirkolliskokousedustajista. 

Miesten määrä väheni ja naisten kasvoi: uuden kirkolliskokouksen kokoonpanossa on 49 miestä ja 45 naista. Edustajien keski-ikä on 54 vuotta. 

– Kirkolliskokouksen vaihtuvuus on huomattava: nykyisistä kirkolliskokousedustajista jatkamaan valittiin vain 34. Sukupuolijakauma kirkolliskokouksessa tasoittui. Liberaalien ja konservatiivien asetelma keikahti aiemmasta liberaalien eduksi, kommentoi vaalin tulosta tutkija Veli-Matti Salminen Kirkkohallituksesta. 

Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ajavat uudistusmieliset ehdokaslistat saivat kirkolliskokoukseen 46 paikkaa 96:sta. 

Paljon uusia nimiä Oulun hiippakunnasta

Oulun hiippakunnan kirkolliskokousryhmään valittiin vaalilla yhdeksän maallikkoa ja neljä pappia.

Tulevaisuuden kirkko -listalta maallikkoedustajiksi valittiin Juha Nivala Ylivieskasta, Markku Hekkala Kokkolasta ja Tuula Okkonen Oulusta.

Kristillisten arvojen puolesta -listalta valittiin Hannu Kallunki Raahesta sekä Asko Syrjälä Kannuksesta. 

Elämän lähteellä – toimiva seurakuntaväki -listalta kirkolliskokousedustajiksi pääsivät Eeva Pouke Oulusta sekä Hannu Kippo Kokkolasta.

Pohjantähden alla – Keskusta ja sitoutumattomat -listan läpimenijöitä ovat Janne Kaisanlahti Kemijärveltä ja Arja Heikkinen Tervolasta.

Uusia maallikkoedustajista ovat Kallunki, Hekkala, Syrjälä ja Pouke. 

Saamelaiskäräjien nimeämä maallikkojäsen kirkolliskokouksessa on Aslak Pekkala Ivalosta.

Neljästä pappisedustajasta puolet vaihtui

Oulun hiippakunnan pappisedustajat kirkolliskokouksessa ovat oululaiset Niilo Pesonen ja Satu Saarinen Mahdollisuuksien kirkko -listalta sekä Pauli Niemelä Kansankirkon rakentajat -listalta. Heikki Holma Tervolasta valittiin Tunnustukselliselta ehdokaslistalta.

Saarinen ja Holma ovat uusia pappisedustajia.

Uusiutumista myös hiippakuntavaltuustossa

Yhtä aikaa kirkolliskokousedustajien kanssa valittiin uusi hiippakuntavaltuusto.

Sen maallikkojäseniksi valittiin Tulevaisuuden kirkko -listalta Marita Kaakinen Kokkolasta, Marjo Kemppainen Oulusta, Tarja Koutonen Ylivieskasta ja Suvi Helanen Oulusta.

Kristillisten arvojen puolesta -listalta valittiin Hannu Kallunki Raahesta, Antti Kaisto Kempeleestä, Jukka Jaakkola Kuusamosta sekä Juha Alanko Oulusta.

Elämän lähteellä – toimiva seurakuntaväki -listan hiippakuntavaltuutetut ovat Eeva Pouke Oulusta, Jukka Paananen Kokkolasta sekä Jiska Gröhn Kokkolasta.

Pohjantähden alla – Keskusta ja sitoutumattomat -listalta hiippakuntavaltuustoon valittiin Ritva Lampela Keminmaalta ja Arja Heikkinen Tervolasta.

Heistä uusia hiippakuntavaltuuston maallikkojäseniä ovat Kaakinen, Pouke, Lampela, Kemppainen, Kaisto, Koutonen, Gröhn ja Alanko.

Saamelaiskäräjien nimeämä maallikkojäsen on Aslak Pekkala Ivalosta.

Hiippakuntavaltuuston pappisjäseniksi valittiin Mahdollisuuksien kirkko -listalta Reetta Mourujärvi Kokkolasta, Erja Oikarinen Oulusta, Marja-Leena Tahkola Kuusamosta sekä  Katariina Pitkänen Oulusta. 

Lisäksi valittiin Jukka Joensuu (Kansankirkon rakentajat, Muhos) Ari Savuoja (Kansankirkon keskellä, tärkein edellä, kaikki mukana, Oulu) sekä Mika Ebeling (Tunnustuksellinen ehdokaslista, Helsinki).

Uusia pappisjäseniä hiippakuntavaltuustossa ovat Mourujärvi, Joensuu, Savuoja, Tahkola sekä Ebeling.

 

Uuden kirkolliskokouksen ensimmäinen istuntoviikko pidetään 13.–17. toukokuuta Linnasmäen opistolla Turussa. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Päättäjät neljäksi vuodeksi

  • Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin. Kirkolliskokous päättää muun muassa kirkon oppia ja kirkon työtä koskevista keskeisistä linjauksista sekä kirkon hallinnosta ja taloudesta. Kirkolliskokous vaikuttaa merkittävästi kirkon lainsäädäntöön. Se myös vastaa kirkon suhteista valtioon, muihin kirkkoihin ja järjestöihin.
  • Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa ja sen seurakunnissa. Se hyväksyy tuomiokapitulin toimintakertomuksen, toimintasuunnitelman, talousarvion ja talouskertomuksen. 
  • Uuden kirkolliskokouksen ja hiippakuntavaltuuston nelivuotinen toimikausi alkaa 1. toukokuuta.  Uuden kirkolliskokouksen ensimmäinen istuntoviikko pidetään 13.–17. toukokuuta Linnasmäen opistolla Turussa.

Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää