Artikkelit avainsanalla: kirkkovuosi
14.11.2024
Kirkkovuosi: Valvomisen sunnuntai korostaa hengellistä valvomista
Kirkkovuoden toiseksi viimeistä sunnuntaita kutsutaan valvomisen sunnuntaiksi. Sen sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta.
18.10.2024
Kirkkovuosi: Reformaation päivä oli ennen uskonpuhdistuksen muistopäivä
Reformaation päivä tunnettiin Suomessa ennen nimellä uskonpuhdistuksen muistopäivä.
27.9.2024
Kirkkovuosi: Mikkelinpäivä on enkelien päivä
Mikkelinpäivästä on muodostunut kaikkien enkelien päivä, jolloin voi pysähtyä tutkimaan enkelien merkitystä ja tehtäviä.
29.6.2024
Jeesusta seurasivat aika tavalliset apostolit
Kesäkuun viimeinen sunnuntai on apostolien päivä. Asiantuntija Paavo Huotarin mukaan apostolit eivät olleet oman aikansa superuskovaisia, vaan aivan tavallisia miehiä omine haasteineen. "Heidän todistuksestaan me pidämme nyt huolta ja välitämme sitä eteenpäin tuleville sukupolville", hän sanoo.
18.5.2024
Helluntai
6.5.2024
Uskoa voi, vaikka ei ymmärrä
Helatorstaina Jumalan edessä on todennäköisesti iso joukko hämmentyneitä ihmisiä. Miksi Jeesus teki superloikan taivaaseen?
18.3.2024
Palmusunnuntaina saa innostua
Palmusunnuntaina monissa jumalanpalveluksissa lapset, mutta toivottavasti myös aikuiset, heiluttavat koristeltuja pajunoksia. Tapa on Jeesuksen Jerusalemiin saapumisen muistelemista. Näkyisikö tuolloin, tulevana sunnuntaina, kirkoissa valoisia, iloitsevia kasvoja?
16.3.2024
Marian ilmestyspäivä
Maaliskuussa vietettävä Marian ilmestyspäivä on joulun ajan erityispyhä, vaikka se osuu kalenterissa pääsiäisen paastonaikaan.
8.2.2024
Laskiainen ja tuhkakeskiviikko
Laskiainen-sana on johdettu joko paastoon "laskeutumisesta" tai siitä, että laskiaisena alkaa paastopäivien laskeminen. Oli niin tai näin, laskiaisena on ilakoitu ja syöty tuhdisti, sillä seuraavana päivänä alkaa paasto. Laskiaistiistai on tänä vuonna 13. helmikuuta ja tuhkakeskiviikko 14. helmikuuta.
2.2.2024
Kirkkovuosi kynttilänpäivä
Kynttilänpäivä on vanha kristillinen juhlapyhä, sitä tiedetään vietetyn jo 300-luvulla. Sen perinteinen paikka kirkkovuodessa on 40 päivää joulun jälkeen. Mikäli se ei osu sunnuntaille, kynttilänpäivää vietetään seuraavana sunnuntaina. Tänä vuonna kynttilänpäivä on 4. helmikuuta.
28.11.2023
Kirkkovuosi rytmittää kiivasta ajankulkua
Iki-ihana Hoosianna ja yhden kynttilän ensimmäinen adventti ovat vasta kirkkovuoden alkutahteja. Lisää kiinnostavia, jopa ihmismieltä ravistelevia pyhiä on tulossa., kirjoittaa toimittaja Riitta Hirvonen.
25.2.2022
Laskiainen valmistaa paastoon - paasto antaa tilaa hengellisyydelle
Laskiaistiistain jälkeisenä keskiviikkona alkaa paasto. Luterilaisessa perinteessä paasto ei tarkoita niinkään ruoasta pidättäytymistä vaan paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta.
25.11.2021
Adventti aloittaa joulun odotuksen
Jokaisella adventtisunnuntailla on oma teemansa. Ensimmäisen adventin teema on nöyryys. Toisen adventin aiheena on Kristuksen paluu. Kolmannen teema on katumus ja neljännen aiheena on ilo.
21.6.2021
Juhannuksella on kristilliset juuret
On keskikesän juhlan aika! Jutussa kerrotaan, kuka oli Johannes Kastaja, miten hän liittyy Jeesukseen ja miksi hänen nimikkojuhlaansa vietetään keskikesällä.